Градна коска

Градната коска (латински: sternum) е непарна долга плочеста коска, која наликува на буквата Т. Се наоѓа на предната страна на срцето во центарот градниот кош (градите). Се поврзува со ребрата преку ребрените рскавици. Помага да се заштитат белите дробови, срцето и големите крвни садови од физички повреди.

Градна коска
Sternum front.png
Позиција на градната коска во човечкото тело (црвен дел).
Gray116.png
Задна површина на градната коска.
Податоци
Назнаки
ЛатинскиSternum
MeSHA02.835.232.904.766
FMAFMA:7485

ДеловиУреди

  • Дршката на градната коска (латински: manubrim sterni) е споена со телото формира агол (латински: angulus sterni). Бочно се гледа по еден засек за зглобување со клучната коска и по еден за зглобување со првото ребро.
  • Тело на стернумот (латински: corpus sterni) по должината од секоја страна носи по шест засеци за зглобување со ребрените рскавици.
  • Мечовиден израсток (латински: processus xiphoideus) наликува на меч и се наоѓа на долниот крај од телото.

Зглобови (Articulationes sternocostales)Уреди

Ребрените рскавици од првото до седмото ребро се спојуваат со бочните засеци од градната коска. Ребрените рскавици од осмото, деветтото и десеттото ребро меѓусебно се спојуваат со рскавицата од седмото ребро. Се вршат движење на подигање и спуштање на ребрата при акт на дишење.

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди