Бернард Маламуд

Бернард Маламуд (1914-1986) - американски писател со еврејско потекло.

Бернард Маламуд

ЖивотописУреди

ТворештвоУреди

Заедно со Филип Рот и Сол Белоу, Маламуд е еден од најголемите американски писатели со еврејско потекло. Тој е познат по своите романи и кратки раскази во кои го опишува животот на Евреите во гетата на големите градови, со осврт на тензијата во односите со другите жители, особено прикажани низ ликот на т.н. „шлемил“. За својот романПоправач“ ја добил Пулицеровата награда.[1]

БиблиографијаУреди

Најважни дела на Маламуд се:[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 158.