Мочна киселина

хемиско соединение

Мочната (урична) киселина е хемиско соединение на јаглеродот, кислородот и водородот. Таа е краен оксидациски продукт на метаболизмот на пуринските бази во телото на човекот и се наоѓа во мали количества во урината.

Мочна киселина
Harnsäure Ketoform.svg
Uric acid3D.png
Fluorescent uric acid.JPG
Crystals of urate in polarized light
Систематско име 7,9-Дихидро-1H-пурин-2,6,8(3H)-трион
Назнаки
69-93-2 Yes check.svgОк
3DMet B00094
Beilstein Навод 156158
ChEBI CHEBI:27226 X mark.svgН
ChEMBL ChEMBL792 Yes check.svgОк
ChemSpider 1142 Yes check.svgОк
DrugBank DB01696 Yes check.svgОк
EC број 200-720-7
Jmol-3D слики Слика
Слика
KEGG C00366 X mark.svgН
MeSH Uric+Acid
PubChem 1175
UNII 268B43MJ25 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White crystals
Точка на топење
0.0006g/100 mL (at 20 °C)
log P -1.107
Киселост (pKa) 5.6
Константа на базицитет (pKb) 8.4
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
-619.69–617.93 kJ mol−1
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
-1.9212–1.91956 MJ mol−1
Стандардна моларна
ентропија
So298
173.2 J K−1 mol−1
Специфичен топлински капацитет, C 166.15 J K−1 mol−1 (at 24.0 °C)
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Мочната киселина е краен продукт на азотниот метаболизам кај птиците и влекачите, за разлика од луѓето и многу други животни каде што главен продукт е уреата. Кај животните кои произведуваат мочна киселина во големи количества, истата се екскретира преку фецесот. Луѓето произведуваат мали количества од оваа киселина, додека зголемувањето доведува до појава на артритис попознат како подагра (гихт).

НасловУреди