Дождосвирни

ред птици
(Пренасочено од Бекасови)
Дождосвирни

Дождосвирни птици (науч. Charadriiformes) — ред од мали до средно големи птици кој вклучува околу 350 вида, а се распространети низ целиот свет. Повеќето од видовите живеат крај вода и се хранат со безрбетници или други ситни животни. Во тежина варираат од 19 гр. до 2 кг. Многу од видовите имаат долги нозе со три прста, а често и подвижен четврти прст. Обично се гнездат на земја, но некои прават гнездо и на дрво. Пилињата се веднаш способни сами да се хранат. Овие птици се долговечни, а живеат во мочвари и на бреговите од езерата и морињата, некои од нив живеат во пустински делови и шуми.

Дождосвирни
Период: доцна креда-холоцен, пр. 75-0 мг
Маскирана калуѓерка (Vanellus miles)
Научна класификација [ у ]
Класа: Птици
Поткласа: Нови птици
Ред: Дождосвирни
Huxley, 1867
Семејства

во текстот.

Систематизација

уреди

Подредови

уреди

Редот на дождосвирни се дели на 3 подреда:

 • Дождосвирци (Charadrii): типични крајбрежни птици;
 • Галеби (Lari): ова се малку поголеми видови кои ловат риба од морето, или се хранат од остатоци од брегот, грабат од други помали видови и се адаптирале на живот и на копно;
 • Норки, алки (Alcae): крајбрежни птици што гнездат на морски гребени и „летаат“ под вода во лов на риба.

Семејства

уреди
 • подред Scolopaci
  • семејство Scolopacidae
 • подред Thinocori
  • семејство Rostratulidae
  • семејство Jacanidae
  • семејство Thinocoridae
  • семејство Pedionomidae
 • подред Lari
  • семејство Laridae
  • семејство Rhynchopidae
  • семејство Sternidae
  • семејство Alcidae
  • семејство Stercorariidae
  • семејство Glareolidae
  • семејство Dromadidae
 • подред Turnici
  • семејство Turnicidae
 • подред Chionidi
  • семејство Burhinidae
  • семејство Chionididae
  • семејство Pluvianellidae
 • подред Charadrii
  • семејство Ibidorhynchidae
  • семејство Recurvirostridae
  • семејство Haematopodidae
  • семејство Charadriidae

Литература

уреди