Торбари
Kangaroo and joey03.jpg
Женка кенгур со бебе во нејзината торба
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Поткласа: Живородни цицачи
Инфракласа: Торбари
Illiger, 1811
Редови
Денешна распространетост на торбарите.

Торбарите (Marsupialia) се мала група на цицачи. Иако младенчињата се раѓаат живи, тие се многу незрели кога ќе се родат. Нивните мајки имаат торби на стомакот каде што младенчињата се заштитени и можат да цицаат сè додека не се оспособат да опстанат во дивината.

ТаксономијаУреди

Marsupialia

Didelphimorphia 
Paucituberculata 


Australidelphia

Microbiotheria
Diprotodontia 
Dasyuromorphia Notoryctemorphia Peramelemorphia Кладограм заснован на Gallus, S. et al. (2015)[1]

НаводиУреди

  1. Gallus, A. Kumar; Janke, S.; Nilsson, M.A. (2015). „Disentangling the relationship of the Australian marsupial orders using retrotransposon and evolutionary network analyses“. Genome Biol Evol. 7 (4): 985–92. doi:10.1093/gbe/evv052. PMC 4419798. PMID 25786431.