Ќустендил

Грб на град Ќустендил Ќустендил

Бугарија Бугарија

Површина ? 2
Население 44.416[1]
Регистарска ознака КН (BG)
Административна поделба Ќустендилска област
Градоначалник Петар Паунов (СДС)
Надморска висина 513 m
Веб-сајт Официјален сајт на Ќустендил
Координати: 42° 17′ С, 22° 41′ И

Ќустендил

Ќустендил (бугарски: Кюстендил) или порано познат под името Велбужд, е град во Бугарија кој се наоѓа во западниот дел на државата на границата со Македонија и Србија. Ќустендил е еден од наjстарите бугарски градови.

Градот е познат во историјата по Битка кај Велбужд од 1330 година, помеѓу српското царство и Бугарија.

Изворот на иметоУреди

Името потекува од српскиот владател на тие простори Константин Драгаш, по кој Турците крајот го викале Köstendil (Ќустендил).

ПоврзаноУреди

НаводиУреди