Праизведба

прва изведба на некое дело
(Пренасочено од Премиера)

Праизведба[1][2] или премиера[3][4] (од францускиот première, „прв“) — прва изведба на уметничко дело. Ова може да се однесува на театарски претстави, филмови, музички изведби и слично. Праизведбите можат да бидат вистински спектакли, на кои присуствуваат многу познати личности и медиуми. Во светот, често изгледа како шпалир да стои покрај црвениот тепих. Главните глумци често се појавуваат на филмските праизведби.

Сценографија за праизведба на филм

Светска праизведба е прва изведба во историјата. Национална праизведба (на пр. македонска праизведба) е прва изведба во одредена земја.

Бетс (2004: 12) тврди дека филмската праизведба ја вовел Сид Грауман.

Наводи уреди

Литература уреди

  • Betts, Raymond F: A history of popular culture: more of everything, faster, and brighter. Routledge: New York and London, 2004.