Бамја (науч. Abelmoschus esculentus) — едногодишно растение од фамилијата Слезови (Malvaceae). Се одгледува заради младите (4-5 дена) плодови, кои се консумираат зготвени. Позната е од пред 3.000 години во Египет и во Азија. Кај нас е застапена на многу мали површини. Бамјата е една од најтоплољубивите градинарски култури. Почнува да никнува на 15 степени целзиусови а оптимални се 25 степени. Активната вегетација е при температура меѓу 26 и 28 степени. Исклучиво е светлољубива припадничка на долгиот ден.[2]. Бамјата се користи во кулинарството ширум светот, а во македонската традиционална кујна бамјата е состојка која се користи во специјалитетот турлитава.

Бамја
Зрели и недозреани мешунки
Напречен пресек на плодот
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Розиди
Ред: Слезовидни
Семејство: Слезови
Род: Бамја
Вид: Бамја
Научен назив
Abelmoschus esculentus
(L.) Moench
Синоними[1]
 • Abelmoschus bammia Webb
 • Abelmoschus longifolius (Willd.) Kostel.
 • Abelmoschus officinalis (DC.) Endl.
 • Abelmoschus praecox Sickenb.
 • Abelmoschus tuberculatus Pal & Singh
 • Hibiscus esculentus L.
 • Hibiscus hispidissimus A.Chev. nom. illeg.
 • Hibiscus longifolius Willd.
 • Hibiscus praecox Forssk.

Галерија

уреди

Извори

уреди
 1. „The Plant List: A Working List of All Plant Species“. Посетено на 3 октомври 2014.
 2. Македонска енциклопедија. Скопје: МАНУ. 2009. стр. 129. ISBN 978-608-203-023-4.