Кифличката Мирна — роман за деца на македонската писателка Оливера Ќорвезироска, првобитно издаден во 2017 година. Романот е изборна лектира за трето одделение.

Кифличката Мирна
АвторОливера Ќорвезироска
ЗемјаМакедонија Македонија
Јазикмакедонски
Жанрроман за деца
Издадена
2017
Медиумпечатено издание
ISBN978-608-259-002-8

Содржина уреди

Внимание: Овој дел од статијата обелоденува содржина на книгата.'

Напишана во прво лице, со јас раскажувачот Мирна, бебе кое се обраќа до младиот читател уште пред да биде родено. Преку раскажувањето на малата кифличка (бебе) Мирна читателот се запознава со патот и животот на едно бебе од болницата до животот дома со мама и тато. [1]


Изданија уреди

  • Во 2017 година, романот е објавен од издавачката куќа „Арс Ламина“, публикации Либи во едицијата: Лектира. Книгата е со димензии од 20 сантиметри и има 88 страници. Книгата е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски, Скопје со ISBN број 978-608-259-002-8. Изданието содржи и речник на помалку познати зборови и биографија на авторката.[2]
  • Во 2020 година, романот го добива своето второ издание повторно од издавачката куќа „Арс Ламина“, публикации Либи во едицијата: Лектира. Книгата е со димензии од 20 сантиметри и има 120 страници. Книгата е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски, Скопје со ISBN број 978-608-267-135-2. Изданието на Арс Ламина е препорачано од Здружението за дислексија Ајнштајн и Филозофскиот факултет- Скопје, поради лесната читливост на фонтот и проредот на текстот. Изданието содржи и речник на помалку познати зборови и биографија на авторката и активности за работа на час.[3]

Наводи уреди

  1. Оливера Ќорвезироска, Кифличката Мирна, Скопје, Арс Ламина публикации, Либи, 2020 .
  2. Оливера Ќорвезироска, Кифличката Мирна, Скопје, Арс ламина, 2017
  3. Оливера Ќорвезироска, Кифличката Мирна, Скопје, Арс ламина, 2020

Поврзано уреди

Предлошка:Оливера Ќорвезироска