Борислав Џинлески

Борислав Ѓорѓиев Џинлески (Тетово, 15 август 1921 - Скопје, 4 јуни 2001) — македонски ветеринар и поранешен универзитетски професор[1].

ЖивотописУреди

Џинлески е роден во Тетово на 15 август 1921 година. Докторирал на ветеринарниот факултет во Сараево, Босна и Херцеговина во 1965 година. Бил редовен професор на Земјоделскиот факултет во Скопје. 17 години бил главен и одговорен уредник на списанието „Македонски ветеринарен преглед“.

БиблиографијаУреди

Има објавено 159 научни и стручни трудови, два учебника, една скрипта, практикум и учебник за средни училишта.

НаводиУреди

  1. Македонска енциклопедија. II (прво. изд.). Скопје: МАНУ. ISBN 978-608-203-024-2 Проверете ја вредноста |isbn=: checksum (help).