Тур де Франс 2018 - етапа 1 до етапа 11

список на статии на Викимедија

Тур де Франс 2018 е 105. издание на трката, една од големите трки во велосипедизмот. Тур започнал во Ноармутје ан л’Ил со рамна етапа на 7 јули, а етапата 11 ќе се одржи на 18 јули со планинска етапа до Ла Росјер. Трката завршува на Шанзелизе во Париз на 29 јули.

Рута на Тур де Франс 2018

Пласмани уреди

Легенда
      Го означува предводникот во генералниот пласман       Го означува предводникот во бодовниот пласман
      Го означува предводникот во планинскиот пласман       Го означува предводникот во пласманот за млад возач
      Го означува предводникот во екипниот пласман   Го означува предводникот на наградата за најборбен возач

Етапа 1 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Фернандо Гавирија Квик-Степ Флорс4ч 23' 32
2.   Петер Саган Бора-Хансгрое+ 0
3.   Марсел Кител Катјуша-Алпесин+ 0
4.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 0
5.   Кристоф Лапорт Кофидис+ 0
6.   Дилан Груневеген Лото НЛ-Џамбо+ 0
7.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
8.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
9.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 0
10.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Фернандо Гавирија    Квик-Степ Флорс4ч 23' 22
2.   Петер Саган Бора-Хансгрое+ 4
3.   Марсел Кител Катјуша-Алпесин+ 6
4.   Оливер Насен АГ2Р Ла Мондијал+ 9
5.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 10
6.   Кристоф Лапорт Кофидис+ 10
7.   Дилан Груневеген Лото НЛ-Џамбо+ 10
8.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 10
9.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 10
10.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 10
Извор: ProCyclingStats


Етапа 2 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Петер Саган Бора-Хансгрое4ч 06' 37
2.   Сони Колбрели Бахреин-Мерида+ 0
3.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
4.   Андре Грајпел Лото-Судал+ 0
5.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 0
6.   Тимоти Дипон Ванти-Груп Гобер+ 0
7.   Алехандро Валверде Мовистар+ 0
8.   Андреја Пасквалон Ванти-Груп Гобер+ 0
9.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
10.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Петер Саган   Бора-Хансгрое8ч 29' 53
2.   Фернандо Гавирија  Квик-Степ Флорс+ 6
3.   Сони Колбрели Бахреин-Мерида+ 10
4.   Марсел Кител Катјуша-Алпесин+ 12
5.   Силвен Шаванел Директ Енержи+ 13
6.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 14
7.   Герајнт Томас Тим Скај+ 15
8.   Оливер Насен АГ2Р Ла Мондијал+ 15
9.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 16
10.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 16
Извор: ProCyclingStats


Етапа 3 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1. БМЦ Рејсинг 2018 38' 46
2. Скај 2018 + 4
3. Квик-Степ Флорс 2018 + 7
4. Мичелтон-Скот 2018 + 9
5. Санвеб 2018 + 11
6. ЕФ Едукејшн Фирст-Драпак 2018 + 35
7. Бора-Хансгрое 2018 + 50
8. Астана 2018 + 51
9. Катјуша-Алпесин 2018 + 53
10. Мовистар 2018 + 54
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Грег ван Авермат  БМЦ Рејсинг Тим9ч 08' 55
2.   Тиџеј ван Гардерен БМЦ Рејсинг Тим+ 0
3.   Герајнт Томас Тим Скај+ 3
4.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 5
5.   Боб Јунгелс Квик-Степ Флорс+ 7
6.   Жилијан Алафилип Квик-Степ Флорс+ 7
7.   Том Димулен Тим ДСМ+ 11
8.   Серен Краг Андерсен  Тим ДСМ+ 11
9.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 11
10.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 35
Извор: ProCyclingStats


Етапа 4 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Фернандо Гавирија Квик-Степ Флорс4ч 25' 01
2.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 0
3.   Андре Грајпел Лото-Судал+ 0
4.   Дилан Груневеген Лото НЛ-Џамбо+ 0
5.   Марсел Кител Катјуша-Алпесин+ 0
6.   Андреја Пасквалон Ванти-Груп Гобер+ 0
7.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 0
8.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
9.   Дион Смит Ванти-Груп Гобер+ 0
10.   Тимоти Дипон Ванти-Груп Гобер+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Грег ван Авермат  БМЦ Рејсинг Тим13ч 33' 56
2.   Тиџеј ван Гардерен БМЦ Рејсинг Тим+ 0
3.   Герајнт Томас Тим Скај+ 3
4.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 5
5.   Жилијан Алафилип Квик-Степ Флорс+ 7
6.   Боб Јунгелс Квик-Степ Флорс+ 7
7.   Том Димулен Тим ДСМ+ 11
8.   Серен Краг Андерсен  Тим ДСМ+ 11
9.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 11
10.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 35
Извор: ProCyclingStats


Етапа 5 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Петер Саган  Бора-Хансгрое4ч 48' 06
2.   Сони Колбрели Бахреин-Мерида+ 0
3.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 0
4.   Алехандро Валверде Мовистар+ 0
5.   Жилијан Алафилип Квик-Степ Флорс+ 0
6.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 0
7.   Грег ван Авермат  БМЦ Рејсинг Тим+ 0
8.   Серен Краг Андерсен  Тим ДСМ+ 0
9.   Андреја Пасквалон Ванти-Груп Гобер+ 0
10.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Грег ван Авермат  БМЦ Рејсинг Тим18ч 22' 00
2.   Тиџеј ван Гардерен БМЦ Рејсинг Тим+ 2
3.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 3
4.   Герајнт Томас Тим Скај+ 5
5.   Жилијан Алафилип Квик-Степ Флорс+ 6
6.   Боб Јунгелс Квик-Степ Флорс+ 9
7.   Том Димулен Тим ДСМ+ 13
8.   Серен Краг Андерсен  Тим ДСМ+ 13
9.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 37
10.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 52
Извор: ProCyclingStats


Етапа 6 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати4ч 13' 43
2.   Пјер Латур АГ2Р Ла Мондијал+ 1
3.   Алехандро Валверде Мовистар+ 3
4.   Жилијан Алафилип Квик-Степ Флорс+ 3
5.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 3
6.   Адам Јејтс Мичелтон-Скот+ 3
7.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 3
8.   Петер Саган Бора-Хансгрое+ 3
9.   Герајнт Томас Тим Скај+ 3
10.   Примож Роглич Лото НЛ-Џамбо+ 3
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Грег ван Авермат  БМЦ Рејсинг Тим22ч 35' 46
2.   Герајнт Томас Тим Скај+ 3
3.   Тиџеј ван Гардерен БМЦ Рејсинг Тим+ 5
4.   Жилијан Алафилип Квик-Степ Флорс+ 6
5.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 12
6.   Боб Јунгелс Квик-Степ Флорс+ 18
7.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 45
8.   Алехандро Валверде Мовистар+ 51
9.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 52
10.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 53
Извор: ProCyclingStats


Етапа 7 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Дилан Груневеген Лото НЛ-Џамбо5ч 43' 42
2.   Фернандо Гавирија Квик-Степ Флорс+ 0
3.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 0
4.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
5.   Кристоф Лапорт Кофидис+ 0
6.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
7.   Дарил Импи Мичелтон-Скот+ 0
8.   Андре Грајпел Лото-Судал+ 0
9.   Андреја Пасквалон Ванти-Груп Гобер+ 0
10.   Марк Кевендиш Дименжн Дата+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Грег ван Авермат  БМЦ Рејсинг Тим28ч 19' 25
2.   Герајнт Томас Тим Скај+ 6
3.   Тиџеј ван Гардерен БМЦ Рејсинг Тим+ 8
4.   Жилијан Алафилип Квик-Степ Флорс+ 9
5.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 15
6.   Боб Јунгелс Квик-Степ Флорс+ 21
7.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 48
8.   Алехандро Валверде Мовистар+ 54
9.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 55
10.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 56
Извор: ProCyclingStats


Етапа 8 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Дилан Груневеген Лото НЛ-Џамбо4ч 23' 36
2.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 0
3.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
4.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 0
5.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
6.   Тома Буда Директ Енержи+ 0
7.   Никијас Арнт Тим ДСМ+ 0
8.   Марк Кевендиш Дименжн Дата+ 0
9.   Ив Ламперт Квик-Степ Флорс+ 0
10.   Андреја Пасквалон Ванти-Груп Гобер+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Грег ван Авермат  БМЦ Рејсинг Тим32ч 43' 00
2.   Герајнт Томас Тим Скај+ 7
3.   Тиџеј ван Гардерен БМЦ Рејсинг Тим+ 9
4.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 16
5.   Боб Јунгелс Квик-Степ Флорс+ 22
6.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 49
7.   Алехандро Валверде Мовистар+ 55
8.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 56
9.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 57
10.   Ричи Порт БМЦ Рејсинг Тим+ 57
Извор: ProCyclingStats


Етапа 9 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо3ч 24' 26
2.   Грег ван Авермат БМЦ Рејсинг Тим+ 0
3.   Ив Ламперт Квик-Степ Флорс+ 0
4.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 19
5.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 19
6.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 19
7.   Боб Јунгелс Квик-Степ Флорс+ 19
8.   Андре Грајпел Лото-Судал+ 27
9.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 27
10.   Тимоти Дипон Ванти-Груп Гобер+ 27
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Грег ван Авермат  БМЦ Рејсинг Тим36ч 07' 17
2.   Герајнт Томас Тим Скај+ 43
3.   Филип Жилбер Квик-Степ Флорс+ 44
4.   Боб Јунгелс Квик-Степ Флорс+ 50
5.   Алехандро Валверде Мовистар+ 1' 31
6.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 1' 32
7.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 1' 33
8.   Крис Фрум Тим Скај+ 1' 42
9.   Адам Јејтс Мичелтон-Скот+ 1' 42
10.   Микел Ланда Мовистар+ 1' 42
Извор: ProCyclingStats


Етапа 10 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип Квик-Степ Флорс4ч 25' 27
2.   Јон Исагире Бахреин-Мерида+ 1' 34
3.   Реин Тарамае Директ Енержи+ 1' 40
4.   Грег ван Авермат БМЦ Рејсинг Тим+ 1' 44
5.   Серж Пауелс Дименжн Дата+ 1' 44
6.   Лилијан Калмежан Директ Енержи+ 2' 24
7.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 3' 23
8.   Примож Роглич Лото НЛ-Џамбо+ 3' 23
9.   Давид Годи Групама-ФДЖ+ 3' 23
10.   Герајнт Томас Тим Скај+ 3' 23
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Грег ван Авермат  БМЦ Рејсинг Тим40ч 34' 28
2.   Герајнт Томас Тим Скај+ 2' 22
3.   Алехандро Валверде Мовистар+ 3' 10
4.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 3' 12
5.   Боб Јунгелс Квик-Степ Флорс+ 3' 20
6.   Крис Фрум Тим Скај+ 3' 21
7.   Адам Јејтс Мичелтон-Скот+ 3' 21
8.   Микел Ланда Мовистар+ 3' 21
9.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 3' 27
10.   Примож Роглич Лото НЛ-Џамбо+ 3' 36
Извор: ProCyclingStats


Етапа 11 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас Тим Скај3ч 29' 36
2.   Том Димулен Тим ДСМ+ 20
3.   Крис Фрум Тим Скај+ 20
4.   Дамијано Карузо БМЦ Рејсинг Тим+ 22
5.   Микел Ниеве Мичелтон-Скот+ 22
6.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 27
7.   Хесус Ерада Кофидис+ 57
8.   Ромен Барде АГ2Р Ла Мондијал+ 59
9.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 59
10.   Наиро Кинтана Мовистар+ 59
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Тим Скај44ч 06' 16
2.   Крис Фрум Тим Скај+ 1' 25
3.   Том Димулен Тим ДСМ+ 1' 44
4.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 2' 14
5.   Примож Роглич Лото НЛ-Џамбо+ 2' 23
6.   Стевен Краусвајк Лото НЛ-Џамбо+ 2' 40
7.   Микел Ланда Мовистар+ 2' 56
8.   Ромен Барде АГ2Р Ла Мондијал+ 2' 58
9.   Наиро Кинтана Мовистар+ 3' 16
10.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 3' 16
Извор: ProCyclingStats


Наводи уреди

Надворешни врски уреди