Отвори го главното мени

Список на индоевропски јазици

список на статии на Викимедија
Индоевропскo дрво на јазици. Кликнете за да видите поголема верзија.

Индоевропските јазици опфаќаат околу 443 јазици и дијалекти кои се зборуваат од околу милијарда луѓе. Ова семејство ги опфаќа повеќето од главните јазици во западна Азија и Европа. Секоја главна група на индоевропските јазици имаат многу подгрупи. Во прилог следат припадниците на индоевропското јазично семејство.

Албански јазикУреди

Анадолски јазициУреди

Ерменски јазикУреди

Балтички јазициУреди

Келтски јазициУреди

Германски јазициУреди

Грчки јазикУреди

Индоирански јазициУреди

Италски јазициУреди

Палеобалкански јазициУреди

Секој од овие јазици може да сочинувал своја подгрупа или да биде поврзан со некој од останатите индоевропски јазици.

Словенски јазициУреди

Тохарски јазициУреди

  • Тохарски А
  • Тохарски Б

Јазици чиј статус не е јасенУреди

Следните јазици можеби биле блиски со некој индоевропски јазик, но нивниот статус сепак не е јасен.

Надворешни врскиУреди

ПоврзаноУреди