Вандалски јазик

Вандалски јазик — исчезнат германски јазик, веројатно близок на готскиот. Вандалите, Хаздинзите и Силинзите се населиле во Галеција (северна Португалија и Галиција) и во јужна Шпанија, по примерот на другите негермански народи (Визиготите, Аланите и Свевите), пред да се населат во Северна Африка во 429 г.

Вандалски
Застапен воШпанија, Северна Африка
ИзумренVI век
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2gem
ISO 639-3xvn
Предлошка:Infobox language/nonotice

За вандалскиот јазик имаме многу оскудни податоци кои главно се состојат од мал број на лични имиња од вандалско потекло во шпанскиот јазик. Името на покраината Андалузија води потекло од Вандалите, а под маварска власт (VI-XV век) регионот се нарекувал „ел-Андалус“.

Во XVI, XVIII и XIX век се верувало дека Словенците во Прекмурје, Шомоѓ и Ваш се потомци на Вандалите. Во документите на унгарски, латински и други јазици, прекмурскиот јазик (дијалектот на унгарските Словенци и Прекмурјето) се нарекувал „вандалски јазик“.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Francek Mukič - Marija Kozar: Slovensko Porabje, Mohorjeva družba, Цеље 1982.