Отвори го главното мени
Балтички племиња во 1200 година
Јазично стебло на балтичките јазици.

Балтичките јазици се јазична група, којашто претставува посебна гранка на Индоевропските јазици.

Кон балтичките јазици спаѓаат живите летонски и литвански јазици и мртвиот пруски јазик. Постоеле и неписмените балтички јазици јатвишки, галиндски, куршски и др. Повеќе сличности на балтичките и словенските јазици дозволуваат тие да бидат обединети во балтичкословенки јазици, бидејќи се претпоставува дека во антиката постоело балтичко-словенско единство.

ЈазициУреди

Западнобалтички јазициУреди

Источнобалтички јазициУреди

(— исчезнат јазик)

НаводиУреди

  • В. Н. Топоров. Балтийские языки // Языки народов СССР. Индоевропейские языки. Москва, 1966
  • Пьетро У. Дини. Балтийские языки. Под ред. В. Н. Топорова. Москва: ОГИ, 2002

ПоврзаноУреди