Шкотски јазик (германски)

Не е исто со шкотски јазик, кој е келтски јазик.

Шкотскиот германски јазик (Scots leid) е германски јазик кој се зборува во Шкотска. Овој јазик се користи во јужните делови на Шкотска како и во некои делови на Ирска и во Англија. Вкупниот број на говорници на овој јазик е околу 1 500 000 од кој во најголем дел се во Шкотска. Шкотскиот јазик се претпоставува дека произлегол од средноанглискиот јазик кој бил зборуван во Шкотска.

Шкотски јазик
Scots leid
Изговорскотс леид
Застапен воАнглија, Шкотска,
ПодрачјеВелика Британија
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3

Поврзано

уреди