Тракиски јазик — исчезнат индоевропски јазик што се зборувал на територијата на балканскиот полуостров пред сѐ на територијата на Македонија, Турција, Бугарија и Грција (денешни граници).

Тракиски јазик
Застапен воТракија
ПодрачјеБалкан
Изумреноколу 5 век
Јазично семејство
индоевропско
  • тракиски јазик
Писмогрчка азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Класификација

уреди
 
Прстенот од Езерово, пронајден во 1912, еден од малкуте пронајдени натписи на тракиски јазик

Класификацијата на јазикот е долго време дискутабилна и неверојатна. Постојат поголем број на тези што го класифицираат јазикот во различни групи но една е најверојатна а тоа е дека јазикот е дел од индоевропските јазици. Исто така постои тврдење дека јазикот е дел од дакиско-тракиската група на јазици но тука веќе станува збор за проблем со класификација на самата дакиско-тракиска група, за тоа дали таа е дел од индоевропските јазици или не. Поголем број на тракиците биле евентуално хелинизирани или пак романизирани и последните остатоци се сретнувале сè до 5 век. Исто така дел од тракиските племиња биле словенизирани по создавањето на словенската писменост и култура.