Бенгалски (বাংলা) — идоариски јазик што се зборува во Јужна Азија, најмногу во Индија и Бангладеш. Јазикот, поточно се зборува во областа Бенгал, што ги опфаќа деловите на источна Индија и западен Бангладеш. Јаизкот го зборуваат околу 230 милиони и е еден од најзборуваните јазици во светот рангиран на петто место. Ова е службен јазик во Бангладеш и Индија, а национален само во Бангладеш.

Бенгалски јазик
বাংলা
Зборуван во: Индија, Бангладеш
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Индоевропско
 Индоиранско
  Индоариско
   Бенгалски јазик 
Писмо: деванагари 
Статус
Службен во: Индија, Бангладеш
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: be
ISO 639-2: ben
ISO 639-3: id=ben ben