Северногермански јазици

Северногерманските јазици (наречени скандинавски или нордиски јазици) се подгрупа на германските јазици. Овие јазици се зборуваат на териториите на Северна Европа поточно на територијата на и околу Скандинавскиот Полуостров, во државите Шведска, Норвешка, Данска, Гренланд и Исланд.

Северногермански јазици
Скандинавски јазици
Народност:Германски народи
Географска
распространетост:
Северна Европа
Класификација:индоевропски
Прајазик:Пранордиски, подоцна старонордиски јазик
Гранки:
ISO 639-5:gmq

Држави во кои се зборува северногермански јазик
Континентални скандинавски јазици:
  Дански
  Норвешки
  Шведски

Островски скандинавски јазици:

  Фарски
  Исландски

Во оваа група спаѓаат:

Поврзано уреди