Јатвиншки или јотвинжински или судовински е исчезнат балтички јазик од индоевропското семејство на јазици. Бил сличен со старопрускиот јазик зборуван крај реката Нуманс во областите Судовија и Галиндија, Источна Прусија и југозападна Литванија. Икао не се сметал како посебен јазик но пронајдени се записи на јазикот во 10 век и во мала мера се одделил од околните јазици. Бил под влијание на германските јазици а особено од германски јазик. Јужните дијалекти на јазикот биле преземени од словените во североисточна Полска.

Јатвиншки јазик
Застапен воПрусија
Изумреннепознато
Јазично семејство
индоевропско
Јазични кодови
ISO 639-3xsv