Африканс

западногермански јазик што се говори претежно во Јужноафриканската Република

Африканс (изворно: Afrikaans) е индоевропски јазик, настанат од холандскиот јазик и класифициран како долнофранконско германски јазик. Јазикот воглавно се зборува во ЈАР и Намибија но има говорници и во Боцвана, Ангола, Свазиленд, Зимбабве, Лесото, Замбија, Аргентина и Нов Зеланд. Миграцијата на работната сила можеби има околу 100.000 говорници на африканс во Обединетото Кралство. Јазикот е мнозинство во една третина од западна ЈАР но исто така мнозински јазик во јужна Намибија. Јазикот настанал во 17 век од холандски јазик и бил познат и како африкански холандски јазик. Бил сметан за дијалект сè до 19 век кога почнал да се признава како посебен јазик и постигнал еднаков статус со холандски јазик и англиски јазик во рамките на ЈАР. Африканс и холандски јазик се многу слични речиси идентични.

Африканс
Afrikaans
Изговорафрикаанс
Застапен воЈАР, Намибија
ПодрачјеАфрика
Говорници6,44 милиони (како мајчин)  
Јазично семејство
Писмоафриканска азбука
Статус
Службен воЈАР, Намибија
Регулативен органЈазична комисија за Африканс
Јазични кодови
ISO 639-1af
ISO 639-2afr
ISO 639-3afr
{{{mapalt}}}
Регионите обоени со темносина боја ги претставуваат регионите каде се сконцентрирани говорниците на африканс

Фонетика

уреди

Гласовите на африканс се:

буква МФА забелешки
a ʌ, a
aa ɑː
aai
au, ow ou
b b, p на крај од збор се изговара п
ch x
c s, k секаде е к освен пред 'e', 'i', или 'y'
d d, t на крај од збор се изговара т
dj c
e ɛ, iˑe, ə, æ
ê ɛː, æ
ee iˑe
eeu iːu
ei, ey, y əi
eu øː
f f
g x, g, ç
gh g, k на крај од збор се изговара к
h ɦ
i i, ə
ie i
ieu iu
j j
k k
l l
m m
n n, ŋ пред k или g се изговара како ŋ
ng ŋ
ns n е тивка а претходната самогласка е назализирана
o ɒ, uˑo
oe u
oei uiː
oi, oy oj
oo uˑo
ooi ɔiː
p p
q k
r ɾ
s s
sj ʃ
t t
tj , kj
u ɵ, y
uu y
û œː
ui, uy œy
v f
w v, w
x ks
z z