Полапски јазик — мртов јазик од 18 век и е дел од западнословенските дијалекти кои се зборувале во денешна северна Германија: Мекленбург-Западна Померанија, Бранденбург, Саксонија-Анхалт, источните делови од Долна Саксонија и Шлезвиг-Холштајн. Името потекнува од полапските Словени, од името на реката Лаба.

Последниот човек кој зборувал полапски починал во 1756 година.