Севернофризиски јазик

јазик

Севернофризиски јазик — малцински јазик во Германија, со околу 10.000 говорници во областа Северна Фризија.[1] Јазикот е дел од групата на фризиски јазици во состав на западногерманското јазично семејство.

Севернофризиски јазик
Frasch / Fresk / Freesk / Friisk
Двојазичен знак на германски и севернофризиски во Хузум, Германија
Застапен воГерманија
ПодрачјеШлезвиг-Холштајн
Говорници(10.000 во 1976 г.)
Јазично семејство
Статус
Службен во Северна Фризија
Хелголанд
Јазични кодови
ISO 639-2frr
ISO 639-3frr
Linguasphere52-ACA-e (наречја:
52-ACA-eaa до -eak &
мртви -eba и -ebb)
{{{mapalt}}}
Дијалектите на севернофризискиот јазик

Класификација уреди

Најсродни на севернофризискиот се другите два фризиски јазика - затерландскиот фризиски (источнофризиски) од северозападна Долна Саксонија во Германија и западнофризискиот јазик што се говори на северот на Холандија. Заедно, овие јазици ја сочинуваат групата на фризиски јазици.

Во блиско сродство со фризиските јазици е и англискиот, и припаѓаат на пошироката група на англофризиски јазици. Оваа група пак, заедно со долногерманскиот, ја сочинува поголемата целина од северноморските германски јазици, со тоа што долногерманскиот бележи самостоен развој веќе подолго време, па затоа покажува поголеми разлики од останатите.[2]

Дијалекти уреди

Преглед уреди

Севернофризискиот има 10 дијалекти што се делат на две наречја: континентално и островско.;[3] Исклучок од ова е дијалектот што се говори на островот Халиген, кој сепак припаѓа на континенталната група. Дијалектите се следниве:

Островско наречје
Континентално наречје
 • видингхардски
 • бекингхардски (мориншки)
 • кархардски
 • северногесхардски
 • средногесхардски
 • јужногесхардски (мртов од 1981 година)
 • халингенски

Споредба уреди

На табелава се прикажани сличностите и разликите помеѓу разни севернофризиски дијалекти.[4]

Дијалект татко мајка сестра брат
зилтски Faaðer Mooter Sester Bröðer
фериншки aatj mam saster bruler
емраншки bruder
халиншки baabe mäm soster bröör
хелголандски Foor Mem Söster Bruur
видингхардски tääte määm broor
кархардски mäm brauder
бекингхардски taatje mam brouder
северногесхардски ate mäm broor
јужногесхардски fåår, fååðer brööðer
северногесхардски fååje soster brår

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. „Фризите и нивниот фризиски“. Влада на Шлезвиг-Холштајн. Архивирано од изворникот на 2015-03-23. Посетено на 2012-07-27. (германски)
 2. Nielsen, Hans Frede (2001). „Frisian and the Grouping of the Older Germanic Languages“. Во Horst H. Munske (уред.). Handbuch des Friesischen – Handbook of Frisian Studies (германски и англиски). Tübingen: Niemeyer. ISBN 3-484-73048-X.
 3. Århammar, Nils (2007). Munske, Horst H. (уред.). „Das Nordfriesische, eine bedrohte Minderheitensprache in zehn Dialekten: eine Bestandsaufnahme“ (PDF). Sterben die Dialekte aus? Vorträge am Interdisziplinären Zentrum für Dialektforschung an der Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (германски). University of Erlangen-Nuremberg.
 4. After Walker and Wilts, стр. 286
 • Walker, Alastair G.H.; Ommo Wilts (2001). „Die nordfriesischen Mundarten“. Во Horst H. Munske (уред.). Handbuch des Friesischen – Handbook of Frisian Studies (германски и англиски). Tübingen: Niemeyer. ISBN 3-484-73048-X.

Надворешни врски уреди