Словенските јазици — една од најголемите групи на индоевропски јазици. Најмногу се зборуваат во Европа, но исто така и во Северна Азија, односно во азискиот дел од територијата на Руската Федерација.

Словенски јазици
Народност:Словени
Географска
распространетост:
Низ Средна Европа, Источна Европа, Југоисточна Европа, Североисточна Европа, Северна Азија и Средна Азија.
Класификација:индоевропски
Прајазик:Прасловенски јазик
Гранки:
ISO 639-5:sla

Класификација

уреди
 
Јазично стебло на словенските јазици.

Словенските јазици се делат на неколку главни групи:

Симбол:

† - мртви јазици, вештачки зачувани во црквата или познати на науката по текстови.