Кашупски јазик

индоевропски јазик

Кашупски јазик или поморски јазик (kaszëbsczi, pòmòrsczi) — јазик или дијалект на полскиот, е западнословенски јазик кој се зборува во областа на Поморје во западна Полска од страна на 100.000 луѓе.

Кашупски
kaszëbsczi, pòmòrsczi
Застапен воПолска, Канада
ПодрачјеПомеранија
Говорници50 000  
Јазично семејство
Статус
Службен вово официјална употреба во некои општини на Поморското Војводство, Полска
Јазични кодови
ISO 639-2csb
ISO 639-3csb