Фризиски јазици

група германски јазици

Фризиските јазици се јазично семејство од групата на западногермански јазици. Овие јазици ги зборува фризиската етничка група која живее покрај Северното Море во Данска, Холандија и Германија. Вкупниот број на луѓе кои зборуваат фризиски јазици изнесува околу 500.000. Говорот на овие јазици бил најблизок со староанглискиот јазик.

Фризиски јазици
Frysk / Fräisk / Frasch /Fresk / Freesk / Friisk
Застапен воХоландија, Германија, Данска
Јазично семејство
Писмофризиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3
{{{mapalt}}}
Застапеност на фризиските јазици во Европа:

Во групата постојат три посебни наречја кои се заемно неразбирливи. Затоа тие не се сметаат за дијалекти, туку за варијанти или посебни јазици. Тие се:

Сите тие водат потекло од старофризискиот, кој бил многу сличен на староанглискиот (англосаксонски) јазик.

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

  • Фризиски јазични ресурси на Омниглот
  • Tresoar
  • „Истражување“. Фризиска академија. Архивирано од изворникот на 2009-02-05. Посетено на 2010-09-02.