Палајски јазик

Палајскиот е исчезнат индоевропски јазик, пронајден на бронзени табли во Хетуса. На хетски јазик, овој јазик се нарекува палаумнили или во превод од луѓето од Пала. Пала најверојатно се наоѓала северозападно од Хетската Империја. Тој регион бил превземен од Каскасите во 15 век п.н.е. и јазикот тогаш исчезнал.

Палајски јазик
Застапен воАнадолија
ПодрачјеМала Азија
Изумрен1300 п.н.е.
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3