Список на градови во Србија

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Градови во Србија)

Градовите во Србија се територијални единици утврдени со Законот за територијална организација на Република Србија[1], кои претставуваат економски, административни, географски и културни центри на пошироко подрачје и имаат повеќе од 100.000 жители.

Белград
Ниш
Нови Сад
Крагуевац
Смедерево
Ужице
Нови Пазар
Вршац
Заечар
Бечеј

Според споменатиот Закон донесен на 28 декември 2007 година, статус на град имаат следниве места:

Град Население (2011)
Белград 1,166,763
Нови Сад 250,439
Ниш 183,164
Крагуевац 150,835
Суботица 97,910
Зрењанин 76,511
Панчево 76,203
Чачак 73,331
Кралево 68,749
Нови Пазар 66,527
Смедерево 64,175
Лесковац 60,288
Ужице 59,747
Валево 59,073
Крушевац 58,745
Врање 55,138
Шабац 53,919
Сомбор 47,623
Пожаревац 44,183
Пирот 38,785
Заечар 38,165
Кикинда 38,065
Сремска Митровица 37,751
Јагодина 37,282
Вршац 36,040
Бор 34,160
Рума 30,076
Бачка Паланка 28,239
Прокупље 27,333
Инѓија 26,025
Лазаревац 26,006
Аранѓеловац 24,797
Параќин 25,104
Обреновац 25,429
Горен Милановац 24,216
Врбас 24,112
Бечеј 23,895
Младеновац 23,609
Смедеревска Паланка 23,601
Темерин 19,613
Ќуприја 19,471
Лозница 19,351
Сента 18,704
Стара Пазова 18,602
Футог 18,585
Књажевац 18,404
Кула 17,973
Сурчин 17,556
Апатин 17,411
Нова Пазова 17,106
Ветерник 16,895
Неготин 16,882
Алексинац 16,420
Велика Плана 16,078
Власотинце 15,882
Трстеник 15,282
Шид 14,893
Бачка Топола 14,573
Петроварадин 14,298
Прибој 14,015
Ковин 13,515
Прешево 13,426
Нови Бечеј 13,133
Приеполе 13,330
Сјеница 13,056
Куршумлија 13,306
Пожега 13,153
Бујановац 12,011
Србобран 12,009
Сремска Каменица 11,967
Ивањица 11,715
Каќ 11,612
Сурдулица 11,400
Лаќарак 10,622
Тутин 10,094
Врњачка Бања 10,065
Под 10,000
Кањижа 9,871
Костолац 9,569
Ада 9,564
Лебане 9,272
Свилајнац 9,198
Жабаљ 9,161
Бајина Башта 9,148
Црвенка 9,003
Бела Црква 9,080
Кладово 8,913
Оџаци 8,811
Нова Варош 8,795
Сремски Карловци 8,722
Гроцка 8,233
Бела Паланка 8,143
Владичин Хан 8,030
Сокобања 7,982
Добановци 7,928
Беочин 7,839
Мајданпек 7,636
Сврљиг 7,553
Палиќ 7,481
Петровац на Млави 7,447
Старчево 7,412
Лапово 7,143
Севојно 7,100
Качарево 7,074
Нови Кнежевац 6,960
Ариље 6,763
Рашка 6,574
Димитровград 6,278
Ковачица 6,259
Александровац 6,228
Батоцина 6,198
Уб 6,191
Бачки Петровац 6,155
Мол 6,009
Баточина 5,836
Велико Градиште 5,825
Бачки Јарак 5,667
Бач 5,399
Врањска Бања 5,347
Тител 5,294
Блаце 5,253
Умка 5,103
Банатски Карловац 5,084
Бања Ковиљача 5,012
Топола 4,973
Чичевац 4,667
Бабушница 4,601
Брус 4,635
Опово 4,527
Крупањ 4,429
Ириг 4,415
Мали Зворник 4,407
Нишка Бања 4,380
Велики Црљени 4,220
Деспотовац 4,212
Остружница 4,132
Чока 4,028
Косјериќ 3,992
Кучево 3,944
Мачванска Митровица 3,873
Бели Поток 3,574
Лучани 3,425
Бољевац 3,332
Љиг 3,219
Лајковац 3,203
Пиносава 3,136
Житиште 2,898
Златибор 2,821
Алибунар 2,883
Вучје 2,871
Медвеѓа 2,841
Овча 2,718
Матарушка Бања 2,691
Босилеград 2,624
Рача 2,595
Долен Милановац 2,399
Јаша Томиќ 2,382
Грделица 2,119
Ресавица 2,002
Сопот 1,887
Гуча 1,768
Рибница 1,611
Рудовци 1,572
Мионица 1,571
Баљевац на Ибар 1,494
Алексиначки Рудник 1,298
Боговина 1,149
Јошаничка Бања 1,096
Брза Паланка 855
Пеќани 559
Бело Поле 508
Сијаринска Бања 355
Руцка 316
Белановица 202
Дивчибаре 134
Куршумлиска Бања 103

Градски населби во Србија

уреди

Според важечкиот Закон за територијална организација на Република Србија поимот град се однесува исклучиво на видот на единицата на локална самоуправа. При одредувањето на статусот на градските и останатите населби во Србија се користи административно-правниот критериум од периодот на пописот на населението во 1981 г., според кој населбите со законски прописи се прогласуваат за градски; според таквата дихотомна поделба постојат градски населби (не градови) и останати населби (не села).


А | Б | В | Г | Д | Ѓ | Е | Ж | З | Ѕ | И | Ј | К | Л | Љ | М | Н | Њ | О | П | Р | С | Т | Ќ | У | Ф | Х | Ц | Ч | Џ | Ш
  • Уб - број на жители 2002: 6.018
  • Ужице - број на жители 2002: 54.717
  • Умка - број на жители 2002: 5.292
  • Футог - број на жители 2002: 18.582
  • Шабац - број на жители 2002: 55.163
  • Шид - број на жители 2002: 16.311

Наводи

уреди
  1. Закон о територијалној организацији Републике Србије, Службени гласник 129-07, 29. децембар 2007.

Наводи

уреди