Димитровград (Србија)

Димитровград (старо име: Цариброд) е град во Република Србија и е административен центар на истата општина, коjа се состои од градот Димитровград и околните села. Таа е дел од Пиротскиот округ чие седиште е Пирот. Во 2006, општината имала 11.748 жители (од кои, според етничка структура, ја сочинувале Бугари 49.68% и Срби 25.58%. Во 2002 6968 градот имал 6.968 жители.

Градот е преименуван од Цариброд во Димитровград во чест на државникот Георги Димитров.

Познатите ДимитровграѓаниУреди

ОбразованиеУреди

  • Основното училиште „Христо Ботев“ бо Димитровград
  • Гимназија „Св. Кирило и Методије“
  • Вишо економско училиште бо Блаце, истурено одељење Димитровград

МедииумиУреди

НаселениеУреди

Општината во 2002 г. имала населене од 6.968 жители.

Етнички групи Население Процент
Бугари 3 281 47,08%
Срби 1 735 24,89%
Југословени 425 6,09%
Роми 55 0,78%
Македонци 33 0,47%
Црногорци 14 0,20%
Хрвати 5 0,07%
Словенци 3 0,04%
Горанци 2 0,02%
Муслимани 2 0,02%
Руси 1 0,01%
непознато 572 8,20%
Општо 6 968 100%

ПоврзаноУреди