Нови Кнежевац (унг. Törökkanizsa) е градска населба во истоимената општина во Севернобанатскиот округ, во покраината Војводина, Република Србија. Според пописот од 2002 г. во општината имало 12.952 жители (според пописот од 1991 г. имало 8.062 жители).

Местоположба на општината Нови Кнежевац во Србија

Демографија

уреди

Во населбата Нови Кнежевац живеат 7.567 полнолетни жители, а просечната старост на населението изнесува 39,8 години (38,1 кај мажите и 41,3 кај жените). Во населбата има 2.780 домаќинства, а просечниот број на членови по домаќинство е 2,71.

Населението во оваа населба е многу нехомогено, а во последните три пописи, забележан е пад во бројот на жителите.[1]


Графикон за промената на бројот
на жителите во текот на 20. век


Галерија

уреди

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
  1. Книга 1, Население, национална или етничка припадност, податоци по населби, Републички завод за статистика Архивирано на 3 февруари 2015 г., Белград, февруари 2003, ISBN 86-84433-00-9