Босилеградград во општината Босилеград во Пчињскиот Округ. Според пописот од 2002 година, имало 2702 жители (а според пописот од 1991 имало 2440 жители).

Грбот на Босилеград
Местоположба на општина Босилеград на картата на Србија

Демографија уреди

Во населбата Босилеград живеат 2068 полнолетни жители, а просечната старост на населението изнесува 37 година (36,9 кај мажите и 37,1 кај жените). Во градот има 890 домаќинства, а просечниот број на членови по домаќинство е 3,03.

Овој град е воглавно населен со Бугари (спрема пописот од 2002 година), а во последните три пописа, приметен е пораст во бројот на населението.[1]

Според пописот на населението од 2002 година, во градот имало 2.702 жители од следните национални припадности:

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „2022 Census of Population, Households and Dwellings“ (PDF). Посетено на 2023-12-07.