Инѓија (српски: Инђија) — град и општина во Сремскиот округ во Војводина, Србија. Се наоѓа на 45°3′0″ северна ширина, и 20°5′0″ источна должина.

Инѓија

Општината се состои од 11 населени места и има вкупно население од 49.609 жители, додека самиот град Инѓија има 26.247 жители. Националната структура на населението е следна: Срби - 84,87%, Хрвати - 3,83%, Југословени - 1,95%, Унгарци - 1,93% и останати.

Градоначалник е Горан Јешиќ.

Надворешни врски уреди