12 век п.н.е.

век
(Пренасочено од XII век п.н.е.)
< 13 век п.н.е. 12 век п.н.е. 11 век п.н.е. >
100 99 98 97 96 95 94 93 92 91
90 89 88 87 86 85 84 83 82 81
80 79 78 77 76 75 74 73 72 71
70 69 68 67 66 65 64 63 62 61
60 59 58 57 56 55 54 53 52 51
50 49 48 47 46 45 44 43 42 41
40 39 38 37 36 35 34 33 32 31
30 29 28 27 26 25 24 23 22 21
20 19 18 17 16 15 14 13 12 11
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

12 век пред нашата ера (п.н.е.) — век кој започнал на 1 јануари 1200 г. п.н.е. и завршил на 31 декември 1101 г. п.н.е.

Историчарите сметаат дека во овој век почнало пропаѓањето на Доцното бронзено доба на територијата на древниот Близок Исток и источното Средоземје.[1]

Остатоци од ѕидините на легендарниот град Троја.
Приказ на фараонот Рамзес III во Храмот на Консу во Карнак.

Настани

уреди

Личности

уреди

Откритија

уреди

Наводи

уреди
  1. Dušanić, Slobodan (1983). Stari svet. Beograd: Narodna knjiga, Vuk Karadzić, Rad. стр. 10–95.