Одисеј

Одисеј (грчки: Ὀδυσσεύς) во грчката митологија бил крал на островот Итака. Тој е син на Лаерт и Антиклеја, сопруг на Пенелопа и татко на Телемах. Неговото име е поврзано со голема итрина и мудрост.[1]

Одисеј учествувал во Тројанската војна, и поради него истата завршила со победа на Грците, бидејќи негова била идејата за изградба на Тројански коњ. Освен ова, тој е еден од главните херои во Одисеја, епопејата на Хомер.

Одисеј како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Одисеј се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

  • „Одисеј“ - песна на српскиот поет Миодраг Павловиќ.[2]
  • „Приказни за храбриот Одисеј“ (Tales of Brave Ulysses) - песна на британската рок-група „Крим“ (Cream) од 1967 година.[3]

НаводиУреди

  1. Robert Grevs, Grčki mitovi, Nolit, Beograd, 1992, str. 608 – 625.
  2. Miodrag Pavlović, Izabrane pesme. Beograd: Rad, 1979, стр. 144.
  3. YouTube, Cream - Tales of Brave Ulysses (пристапено на 16.3.2018)