Ханан

древна земја на Блискиот Исток

Ханан (феникиски: 𐤊𐤍𐤏𐤍, хебрејски: כְּנַעַן, арамејски: ܟܢܥܢ‎, старогрчки: Χαναάν, арапски: كَنْعَانُ) — древна земја на Блискиот Исток, сместена покрај источниот брег на Средоземното Море. Често се споменува во историските и религиозните текстови, вклучувајќи ја и Библијата, како земја со големо значење. Регијата приближно одговара на денешен Израел, Палестина, Либан и делови од Јордан и Сирија. Во древноста, Ханан бил населен од различни семитски народи, вклучувајќи ги Хананците, Феникијците и Израилците. Овие општества биле познати по нивните напредни земјоделски практики, подвижни трговски мрежи и различни културни достигнувања. Хананците, особено, биле познати по своите градови држави, како што се Тир, Сидон и Библос, кои играле клучна улога во древната медитеранска економија.[1][2]

Карта на Ханан во XII век пр. н. е.

Стратешката местоположба на Ханан го направила посакувана територија низ историјата, што довело до бројни судири и освојувања од соседните сили. Регијата често била оспорувана од древните царства како Египет, Асирија, Вавилон и Персија. Овие царски борби имале длабоко влијание врз политичкиот крајолик и културниот развој на Ханан во текот на илјадалетијата.

Потеклото на изразот е нејасно, но може да потекнува од стар семитски збор за „пурпурно црвено“. Во Библијата, Хананците се спомнати во книгата Битие како потомци на Ханан, син на Хам и внук на Ное.[3]

Наводи

уреди
  1. Mark, Joshua J. „Canaan“. World History Encyclopedia (англиски). Посетено на 2024-03-27.
  2. „Land and Time - Canaan & Ancient Israel @ University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology“. www.penn.museum. Посетено на 2024-03-27.
  3. „Canaan | Definition, Map, History, & Facts | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2024-03-27.

Надворешни врски

уреди