Трка околу Полска 2012

Трка околу Полска 2012 било 69. издание на велосипедската етапна трка Трка околу Полска. Започнала на 10 јули во Карпач и завршила на 16 јули во Краков, по седум етапи.[2] Таа ќе биде 19. трка од сезоната на Светската турнеја.

Трка околу Полска 2012
Светска турнеја UCI 2012, трка 19 од 29
Tour de Pologne 2012.svg
Рута на Трката околу Полска 2012
Детали за трката
Датум(и) 10–16 јули 2012
Етапи 77[1]
Растојание 1.234,7 км
Време 30ч 15' 49" (40.696 км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Морено Мозер (Италија) (Ликвигас-Канондејл)
Втор  Михал Квјатковски (Полска) (Омега Парма-Квик Степ)
Трет  Серхио Енао (Колумбија) (Тим Скај)

Бодовен  Бен Свифт (Велика Британија) (Тим Скај)
Планински  Томаш Марчињски (Полска) (Вакансолел-ДКМ)
Спринтерски  Адријан Курек (Полска) (Утенсилнорд-Нејм)
Екипен Тим Скај
2011
2013

Трката била освоена од возачот на Ликвигас-Канондејл Морено Мозер,[3] кој освоил жолтата маичка по освојувањето на претпоследната етапа и го одржал водството на трката до нејзиниот крај; исто така победил и на воведната етапа, прва негова победа на ниво на Светската турнеја. Разликата помеѓу победникот и второпласираниот Михал Квјатковски од Омега Парма-Квик Степ – највисоко пласиран полски возач - била пет секунди,[4] и возачот на Тим Скај Серхио Енао го довршил подиумот,[5] единаесет секунди зад Квјатковски и шеснаесет зад Мозер.

Во другите пласмани на трка, возачот на Вакансолел-ДКМ Томаш Марчињски го освоил планинскиот пласман,[3] возачот на Тим Скај Бен Свифт ја освоил белата маичка за бодовниот пласман, откако освоил две етапи на трката,[5] и Адријан Курек од Утенсилнорд-Нејм го освоил пласманот за средни спринтови,[3] втора година по ред. Поради нивните две етапни победи, екипата Тим Скај завршила на чело на екипниот пласман.[5]

РаспоредУреди

Целокупната трка била одржана во Полска.

Етапа Рута Должина Датум Победник
1 Карпач до Јеленија Гора 179,5 км[6] 10 јули 2012   Морено Мозер (ИТА)
2 Валбжих до Ополе 239,4 км[6] 11 јули 2012   Бен Свифт (ВБР)
3 Кенѕежин-Кожле до Ќешин 201,7 км[6] 12 јули 2012   Здењек Штибар (ЧЕШ)
4 Бенѕин до Катовице 127,8 км[7] 13 јули 2012   Аидис Круопис (ЛИТ)
5 Рабка-Здрој до Закопане 163,1 км[6] 14 јули 2012   Бен Свифт (ВБР)
6 Буковина до Буковина Татржањска 191,8 км[6] 15 јули 2012   Морено Мозер (ИТА)
7 Краков до Краков 131,4 км[6] 16 јули 2012   Џон Дегенколб (ГЕР)

ЕкипиУреди

Бидејќи Трката околу Полска е настан од Светската турнеја UCI, сите осумнаесет UCI ProTeam екипи биле поканети автоматски и се обврзани да испратат екипа. Заедно со Тим Полска БГЗ – полската национална екипа - шест други екипи биле повикани со дополнителни покани на трката и со тоа се создала главната група од 25 екипи.[8][9]

Дваесет и петте екипи кои се натпреварувале на трката биле:[10]

ЕтапиУреди

Етапа 1Уреди

10 јули 2012 — Карпач до Јеленја Гора, 179,5 км[11]
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1   Морено Мозер (ИТА) Ликвигас-Канондејл 4ч 32' 53"
2   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
3   Ларс Бом (ХОЛ) Рабобанк и.в.
4   Фабијан Вегман (ГЕР) Гармин-Шарп и.в.
5   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-ИСД и.в.
6   Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Нисан и.в.
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим и.в.
8   Мати Брешел (ДАН) Рабобанк и.в.
9   Михал Голаш (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
10   Мартин Елмигер (ШВА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Морено Мозер (ИТА)     Ликвигас-Канондејл 4ч 32' 43"
2   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 4"
3   Ларс Бом (ХОЛ) Рабобанк + 6"
4   Фабијан Вегман (ГЕР) Гармин-Шарп + 10"
5   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-ИСД + 10"
6   Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Нисан + 10"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 10"
8   Мати Брешел (ДАН) Рабобанк + 10"
9   Михал Голаш (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 10"
10   Мартин Елмигер (ШВА) Аг2р-Ла Мондијал + 10"

Етапа 2Уреди

11 јули 2012 — Валбжих до Ополе, 239,4 км[6]
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Бен Свифт (ВБР) Тим Скај 5ч 49' 57"
2   Елија Вивијани (ИТА) Ликвигас-Канондејл и.в.
3   Том Бонен (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
4   Џон Дегенколб (ГЕР) Аргос-Шимано и.в.
5   Сака Модоло (ИТА) Колнаго-ЦСФ Бардијани и.в.
6   Даниеле Бенати (ИТА) РадиоШек-Нисан и.в.
7   Тео Бос (ХОЛ) Рабобанк и.в.
8   Мануел Белети (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
9   Линус Гердеман (ГЕР) РадиоШек-Нисан и.в.
10   Александер Серебријаков (РУС) Тим Тајп 1-Санофи и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Морено Мозер (ИТА)   Ликвигас-Канондејл 10ч 22' 40"
2   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 4"
3   Ларс Бом (ХОЛ) Рабобанк + 6"
4   Фабијан Вегман (ГЕР)   Гармин-Шарп + 10"
5   Линус Гердеман (ГЕР) РадиоШек-Нисан + 10"
6   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-ИСД + 10"
7   Серхио Енао (КОЛ) Тим Скај + 10"
8   Михал Голаш (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 10"
9   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 10"
10   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 10"

Етапа 3Уреди

12 јули 2012 — Кенѕержин-Кожле до Ќешин, 201,7 км[6]
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 5ч 01' 51"
2   Франческо Гаваци (ИТА) Астана и.в.
3   Сака Модоло (ИТА) Колнаго-ЦСФ Бардијани и.в.
4   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5   Морено Мозер (ИТА)   Ликвигас-Канондејл и.в.
6   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
7   Марек Руткјевич (ПОЛ) Тим Полска БГЗ s.t.
8   Ларс Бом (ХОЛ) Рабобанк и.в.
9   Серхио Енао (КОЛ) Тим Скај и.в.
10   Бјерн Лојкеманс (БЕЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Морено Мозер (ИТА)     Ликвигас-Канондејл 15ч 24' 31"
2   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1"
3   Ларс Бом (ХОЛ) Рабобанк + 6"
4   Фабијан Вегман (ГЕР) Гармин-Шарп + 7"
5   Линус Гердеман (ГЕР) РадиоШек-Нисан + 9"
6   Серхио Енао (КОЛ) Тим Скај + 10"
7   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-ИСД + 10"
8   Михал Голаш (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 10"
9   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 10"
10   Александар Колобнев (РУС) Катјуша + 10"

Етапа 4Уреди

13 јули 2012 — Бенѕин до Катовице, 127,8 км[6]
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Аидис Круопис (ЛИТ) Орика-ГринЕЏ 2ч 43' 04"
2   Бен Свифт (ВБР) Тим Скај и.в.
3   Тео Бос (ХОЛ) Рабобанк и.в.
4   Даниеле Бенати (ИТА) РадиоШек-Нисан и.в.
5   Александер Порсев (РУС) Катјуша и.в.
6   Јакопо Гварниери (ИТА) Астана и.в.
7   Хајнрих Хауслер (АВС) Гармин-Шарп и.в.
8   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
9   Метју Хејман (АВС) Тим Скај и.в.
10   Лукас Себастијан Аедо (АРГ) Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Михал Квјатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ 18ч 07' 33"
2   Морено Мозер (ИТА) Ликвигас-Канондејл + 2"
3   Фабијан Вегман (ГЕР) Гармин-Шарп + 8"
4   Ларс Бом (ХОЛ) Рабобанк + 8"
5   Линус Гердеман (ГЕР) РадиоШек-Нисан + 11"
6   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-ИСД + 12"
7   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 12"
8   Александар Колобнев (РУС) Катјуша + 12"
9   Матијас Франк (ШВА) БМЦ Рејсинг Тим + 12"
10   Михал Голаш (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 12"

Етапа 5Уреди

14 јули 2012 — Рабка-Здрој до Закопане, 163,1 км[6]
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Бен Свифт (ВБР)   Тим Скај 4ч 01' 22"
2   Елија Вивијани (ИТА) Ликвигас-Канондејл и.в.
3   Пим Лигтхарт (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
4   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим и.в.
5   Мајкл Метјус (АВС) Рабобанк и.в.
6   Михал Квјатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ и.в.
7   Пјерпаоло де Негри (ИТА) Фарнезе Вини-Селе Италија и.в.
8   Џек Бауер (НЗЛ) Гармин-Шарп и.в.
9   Серхио Енао (КОЛ) Тим Скај и.в.
10   Јуре Коцјан (СЛО) Тим Тајп 1-Санофи и.в.
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Михал Квјатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ 22ч 08' 54"
2   Морено Мозер (ИТА) Ликвигас-Канондејл + 1"
3   Ларс Бом (ХОЛ) Рабобанк + 9"
4   Фабијан Вегман (ГЕР) Гармин-Шарп + 9"
5   Линус Гердеман (ГЕР) РадиоШек-Нисан + 12"
6   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-ИСД + 13"
7   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 13"
8   Александар Колобнев (РУС) Катјуша + 13"
9   Михал Голаш (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 13"
10   Матијас Франк (ШВА) БМЦ Рејсинг Тим + 13"

Етапа 6Уреди

15 јули 2012 — Буковина до Буковина Татржањска, 191,8 км[6]
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Морено Мозер (ИТА) Ликвигас-Канондејл 5ч 16' 32"
2   Серхио Енао (КОЛ) Тим Скај и.в.
3   Михал Квјатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ и.в.
4   Грег ван Авермет (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 3"
5   Пшемислав Њемјец (ПОЛ) Лампре-ИСД + 3"
6   Александар Колобнев (РУС) Катјуша + 3"
7   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 7"
8   Линус Гердеман (ГЕР) РадиоШек-Нисан + 7"
9   Јон Изагире (ШПА) Еускалтел-Еускади + 7"
10   Тијаго Машадо (ПОР) РадиоШек-Нисан + 7"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Морено Мозер (ИТА)   Ликвигас-Канондејл 27ч 25' 17"
2   Михал Квјатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ + 5"
3   Серхио Енао (КОЛ) Тим Скај + 16"
4   Александар Колобнев (РУС) Катјуша + 25"
5   Линус Гердеман (ГЕР) РадиоШек-Нисан + 28"
6   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 29"
7   Тијаго Машадо (ПОР) РадиоШек-Нисан + 29"
8   Јон Изагире (ШПА) Еускалтел-Еускади + 29"
9   Александер Гениз (ФРА) Аргос-Шимано + 29"
10   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 29"

Етапа 7Уреди

16 јули 2012 — Краков до Краков, 131,4 км[6]
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Џон Дегенколб (ГЕР) Аргос-Шимано 2ч 50' 32"
2   Метју Хејман (АВС) Тим Скај и.в.
3   Бен Свифт (ВБР) Тим Скај и.в.
4   Јакопо Гварниери (ИТА) Астана и.в.
5   Тош ван дер Санде (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
6   Тео Бос (ХОЛ) Рабобанк и.в.
7   Аидис Круопис (ЛИТ) Орика-ГринЕЏ и.в.
8   Филипо Фортин (ИТА) Тим Тајп 1-Санофи и.в.
9   Лукас Себастијан Аедо (АРГ) Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк и.в.
10   Мануел Белети (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1   Морено Мозер (ИТА)   Ликвигас-Канондејл 30ч 15' 49"
2   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 5"
3   Серхио Енао (КОЛ) Тим Скај + 16"
4   Александар Колобнев (РУС) Катјуша + 25"
5   Линус Гердеман (ГЕР) РадиоШек-Нисан + 28"
6   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 29"
7   Јон Изагире (ШПА) Еускалтел-Еускади + 29"
8   Тијаго Машадо (ПОР) РадиоШек-Нисан + 29"
9   Александер Гениз (ФРА) Аргос-Шимано + 29"
10   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 29"

ПласманиУреди

Етапа Победник Генерален пласман
 
Планински пласман
 
Бодовен пласман
 
Пласман на средните спринтови
 
Екипен пласман
1 Морено Мозер Морено Мозер Даниел Теклехајманот Морено Мозер Силвен Жорж Тим Скај
2 Бен Свифт Фабијан Вегман Лукаш Боднар
3 Здењек Штибар Морено Мозер
4 Аидис Круопис Михал Квјатковски Бен Свифт Адријан Курек
5 Бен Свифт
6 Морено Мозер Морено Мозер Томаш Марчињски Михал Квјатковски
7 Џон Дегенколб Бен Свифт
На крај Морено Мозер Томаш Марчињски Бен Свифт Адријан Курек Тим Скај

НаводиУреди

 1. "Wyniki 7 Etapu: Komunikat Numer 8" (PDF). Трка околу Полска; DomTel Sport Timing (полски). Infocity. 16 јули 2012. Посетено на 16 јули 2012. Unknown parameter |trans_title= ignored (help)
 2. "Преглед на трката во 2012". Трка околу Полска. Lang Team Sp. z o.o. 8 март 2012. Посетено на 10 јули 2012.
 3. 3,0 3,1 3,2 "Moser zwycięzcą 69. Tour de Pologne!". Tour de Pologne (полски). Lang Team Sp. z o.o. 16 јули 2012. Посетено на 17 јули 2012. Unknown parameter |trans_title= ignored (help)
 4. "Штибар го направи бегството, Квјатковски заврши втор во генералниот пласман". Омега Парма-Квик Степ. Decolef. 16 јули 2012. Посетено на 17 јули 2012.
 5. 5,0 5,1 5,2 "Силен крај во Полска". Тим Скај. BSkyB. 16 јули 2012. Посетено на 17 јули 2012.
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 "Сè е спремно за почетокот на трката". Трка околу Полска. Lang Team Sp. z o.o. 5 јули 2012. Посетено на 10 јули 2012.
 7. "Wyniki 4 Etapu: Komunikat Numer 5" (PDF). Трка околу Полска; DomTel Sport Timing (полски). Infocity. 13 јули 2012. Посетено на 14 јули 2012. Unknown parameter |trans_title= ignored (help)
 8. "25 екипи на почетокот". Трка околу Полска. Lang Team Sp. z o.o. 23 април 2012. Посетено на 10 јули 2012.
 9. Аткинс, Бен (25 април 2012). "Трката околу Полска презентира тешка и планинска рута за изданието во 2012". VeloNation. VeloNation LLC. Посетено на 10 јули 2012.
 10. "Почеток список на Трката околу Полска 2012". Cycling News. Future Publishing Limited. Посетено на 10 јули 2012.
 11. "Wyniki 1 Etapu: Komunikat Numer 2" (PDF). Трка околу Полска; DomTel Sport Timing (полски). Infocity. 10 јули 2012. Посетено на 11 јули 2012. Unknown parameter |trans_title= ignored (help)

Надворешни врскиУреди