Енеко Тур 2013 било деветто издание на велосипедската етапна трка Енеко Тур. Започнала на 12 август во Коксејде и завршила на 18 август во Герардсберген, Белгија, по седум одржани етапи.[1] Била 21. трка во сезоната на Светската турнеја и била освоена од Здењек Штибар.

Енеко Тур 2013
Светска турнеја на UCI 2013, трка 21 од 28
Детали за трката
Датум(и) 12–18 август 2013
Етапи 7
Растојание 1.080,3 км
Време 25ч 14' 05" ( км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Здењек Штибар (Чешка) (Омега Парма-Квик Степ)
Втор  Том Димулен (Холандија) (Аргос-Шимано)
Трет  Андриј Гривко (Украина) (Астана)

Бодовен  Ларс Бом (Холандија) (Белкин Про Сајклинг)
Спринтерски  Лауренс де Вресе (Белгија) (Топспорт Вландерен-Балоас)
Екипен Омега Парма-Квик Степ
2012
2014

Екипи уреди

Сите 19 UCI World Tour екипи биле автоматски поканети и се обврзани да испратат екипа. Дополнително две професионални континентални екипи биле исто така повикани.

Аксент Џобс-Ванти
Аг2р-Ла Мондијал
Аксент Џобс-Ванти
FDJ.fr
Мовистар Тим
Тим Скај
Аргос-Шимано
Канондејл
Гармин-Шарп
Омега Парма-Квик Степ
Вакансолел-ДКМ
Астана
Лампре-Мерида
Орика-ГринЕЏ
Катјуша
Белкин Про Сајклинг
Еускалтел-Еускади
Лото-Белисол
РадиоШек-Леопард
Тим Саксо-Тинкоф
Топспорт Вландерен-Балоас

†: Поканети професионални континентални екипи

Распоред уреди

Трката се состоела од седум етапи, вклучувајќи еден поединечен хронометар. Како претходните сезони, трката имала завршница на Мур ван Герардсберген, кој е познат од еднодневната трка Трка околу Фландрија.

Етапа Датум Движење Растојание Вид Победник
1 12 август Коксејде (Белгија) до Ардоја (Белгија) 175,3 км   рамна етапа   Марк Реншо (АВС)
2 13 август Ардоја (Белгија) до Ворст (Белгија) 176,9 км   рамна етапа   Арно Демар (ФРА)
3 14 август Остерхут (Холандија) до Бруверсдам (Холандија) 187,3 км   рамна етапа   Здењек Штибар (ЧЕШ)
4 15 август Есен (Белгија) до Влејмен (Холандија) 169,6 км   рамна етапа   Андре Грајпел (ГЕР)
5 16 август Ситард-Гелен (Холандија) до Ситард-Гелен (Холандија) 13,2 км   поединечен хронометар   Силвен Шаванел (ФРА)
6 17 август Римст (Белгија) до Ла Редут (Белгија) 150 км   среднопланинска етапа   Давид Лопес (ШПА)
7 18 август Тинен (Белгија) до Герардсберген (Белгија) 208 км   среднопланинска етапа   Здењек Штибар (ЧЕШ)

Етапи уреди

Етапа 1 уреди

12 август 2013 — Коксејде (Белгија) до Ардоја (Белгија), 175,3 км[2]
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1   Марк Реншо (АВС) Белкин Про Сајклинг 4ч 01' 14"
2   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол + 2"
3   Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Леопард + 2"
4   Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида + 2"
5   Елија Вивијани (ИТА) Канондејл + 2"
6   Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 2"
7   Михаел ван Стејен (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 2"
8   Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2"
9   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 2"
10   Руслан Тлеубајев (КАЗ) Астана + 2"
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Марк Реншо (АВС)     Белкин Про Сајклинг 4ч 01' 04"
2   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол + 6"
3   Питер Јакобс (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 7"
4   Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Леопард + 8"
5   Бенјамин Верес (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 8"
6   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 9"
7   Лауренс де Вресе (БЕЛ)   Топспорт Вландерен-Балоас + 9"
8   Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 10"
9   Маќеј Боднар (ПОЛ) Канондејл + 11"
10   Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида + 12"

Етапа 2 уреди

13 август 2013 — Ардоја (Белгија) до Ворст (Белгија), 176,9 км[3]
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Арно Демар (ФРА) FDJ.fr 4ч 03' 34"
2   Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти и.в.
3   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
4   Марко Кумп (СЛО) Тим Саксо-Тинкоф и.в.
5   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
6   Жемпи Друкер (ЛУК) Аксент Џобс-Ванти и.в.
7   Филипо Поцато (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
8   Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти и.в.
9   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
10   Матје Ладању (ФРА) FDJ.fr и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Арно Демар (ФРА)   FDJ.fr 8ч 04' 40"
2   Марк Реншо (АВС) Белкин Про Сајклинг + 3"
3   Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 4"
4   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп + 6"
5   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 7"
6   Тејлор Фини (САД)   Аксент Џобс-Ванти + 8"
7   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол + 9"
8   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 10"
9   Матје Ладању (ФРА) FDJ.fr + 10"
10   Жемпи Друкер (ЛУК) Аксент Џобс-Ванти + 10"

Етапа 3 уреди

14 август 2013 — Остерхут (Холандија) до Бруверсдам (Холандија), 187,3 км[4]
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 4ч 14' 00"
2   Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида и.в.
3   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
4   Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Леопард + 2"
5   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол + 2"
6   Мануел Белети (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2"
7   Данило Наполитано (ИТА) Аксент Џобс-Ванти + 2"
8   Александар Порсев (РУС) Катјуша + 2"
9   Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2"
10   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим + 2"
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Арно Демар (ФРА)   FDJ.fr 12ч 18' 42"
2   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1"
3   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 3"
4   Марк Реншо (АВС) Белкин Про Сајклинг + 3"
5   Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 4"
6   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп + 6"
7   Андре Грајпел (ГЕР)   Лото-Белисол + 8"
8   Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 8"
9   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 10"
10   Жемпи Друкер (ЛУК) Аксент Џобс-Ванти + 10"

Етапа 4 уреди

15 август 2013 — Есен (Белгија) до Влејмен (Холандија), 169,6 км[5]
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Андре Грајпел (ГЕР)   Лото-Белисол 3ч 47' 36"
2   Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Леопард и.в.
3   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
4   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5   Александар Порсев (РУС) Катјуша и.в.
6   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
7   Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ и.в.
8   Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
9   Елија Вивијани (ИТА) Канондејл и.в.
10   Кристофер Сатон (АВС) Тим Скај и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Ларс Бом (ХОЛ)   Белкин Про Сајклинг 16ч 06' 15"
2   Андре Грајпел (ГЕР)   Лото-Белисол + 1"
3   Арно Демар (ФРА) FDJ.fr + 3"
4   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 6"
5   Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 7"
6   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп + 9"
7   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 13"
8   Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Леопард + 15"
9   Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 17"
10   Питер Јакобс (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 17"

Етапа 5 уреди

16 август 2013 — Ситард-Гелен (Холандија) до Ситард-Гелен (Холандија), 13,2 км, поединечен хронометар (ITT)[6]
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ 16' 04"
2   Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 4"
3   Џеси Сарџент (НЗЛ) РадиоШек-Леопард + 4"
4   Себастијан Лангевелд (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 6"
5   Бредли Вигинс (ВБР) Тим Скај + 9"
6   Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 11"
7   Владимир Гусев (РУС) Катјуша + 14"
8   Ливе Вестра (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ + 17"
9   Андриј Гривко (УКР) Астана + 18"
10   Ларс Бом (ХОЛ)   Белкин Про Сајклинг + 20"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Ларс Бом (ХОЛ)   Белкин Про Сајклинг 16ч 22' 39"
2   Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 4"
3   Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 8"
4   Тејлор Фини (САД) Аксент Џобс-Ванти + 8"
5   Себастијан Лангевелд (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 10"
6   Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти + 18"
7   Андриј Гривко (УКР) Астана + 23"
8   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 24"
9   Владимир Гусев (РУС) Катјуша + 25"
10   Ијан Станард (ВБР) Тим Скај + 26"

Етапа 6 уреди

17 август 2013 — Римст (Белгија) до Ла Редут (Белгија), 150 км[7]
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Давид Лопес (ШПА) Тим Скај 3ч 51' 13"
2   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 2"
3   Маќеј Патерски (ПОЛ) Канондејл + 2"
4   Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 3"
5   Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 3"
6   Анхел Мадразо (ШПА) Мовистар Тим + 3"
7   Ливе Вестра (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ + 3"
8   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 3"
9   Ник Нијенс (БЕЛ) Гармин-Шарп + 12"
10   Арнолд Жанесон (ФРА) FDJ.fr + 12"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Том Димулен (ХОЛ)   Аргос-Шимано 20ч 14' 03"
2   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 9"
3   Андриј Гривко (УКР) Астана + 24"
4   Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 29"
5   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 29"
6   Ливе Вестра (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ + 37"
7   Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 50"
8   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 07"
9   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 1' 16"
10   Максим Иглински (КАЗ) Астана + 1' 33"

Етапа 7 уреди

18 август 2013 — Тинен (Белгија) до Герардсберген (Белгија), 208 км[8]
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 5ч 00' 03"
2   Ијан Станард (ВБР) Тим Скај + 4"
3   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 12"
4   Мануел Квинцијато (ИТА) Аксент Џобс-Ванти + 14"
5   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 17"
6   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 25"
7   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 25"
8   Том Димулен (ХОЛ)   Аргос-Шимано + 25"
9   Филипо Поцато (ИТА) Лампре-Мерида + 25"
10   Лауренс де Вресе (БЕЛ)   Топспорт Вландерен-Балоас + 25"
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1   Здењек Штибар (ЧЕШ)   Омега Парма-Квик Степ 25ч 14' 05"
2   Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 26"
3   Андриј Гривко (УКР) Астана + 50"
4   Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 55"
5   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 55"
6   Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 1' 20"
7   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 32"
8   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 1' 34"
9   Максим Иглински (КАЗ) Астана + 2' 07"
10   Максим Монфор (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 2' 14"

Поредок уреди

Етапа Победник Генерален пласман
 
Бодовен пласман
 
Борбен пласман
 
Екипен пласман
 
1 Марк Реншо Марк Реншо Марк Реншо Лауренс де Вресе Белкин Про Сајклинг
2 Арно Демар Арно Демар Тејлор Фини FDJ.fr
3 Здењек Штибар Андре Грајпел
4 Андре Грајпел Ларс Бом Омега Парма-Квик Степ
5 Силвен Шаванел
6 Давид Лопес Том Димулен РадиоШек-Леопард
7 Здењек Штибар Здењек Штибар Ларс Бом Омега Парма-Квик Степ
На крај Здењек Штибар Ларс Бом Лауренс де Вресе Омега Парма-Квик Степ

Наводи уреди

  1. „Енеко Тур: Sir Bradley Wiggins back in action as rouleurs battle it out for victory“. Sky Sports. Посетено на 12 август 2013.
  2. „Коксејде – Ардоја“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-08-11. Посетено на 17 август 2013.
  3. „Ардоја – Ворст“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-08-11. Посетено на 17 август 2013.
  4. „Остерхут – Бруверсдам“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-09-03. Посетено на 17 август 2013.
  5. „Есен – Влејмен“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-09-03. Посетено на 17 август 2013.
  6. „Ситард-Гелен – Ситард-Гелен“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-09-03. Посетено на 17 август 2013.
  7. „Римст – Ла Редут“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-09-03. Посетено на 17 август 2013.
  8. „Тинен – Герардсберген“ (PDF). Енеко Тур. Eneco Energie. Посетено на 17 август 2013.

Надворешни врски уреди