Енеко Тур 2014

Енеко Тур 2014 — 10. издание на велосипедската етапна трка Енеко Тур. Започнала на 11 август во Тернезен, а завршила на 17 август во Ситард-Гелен, по седум одржани етапи, вклучувајќи еден поединечен хронометар. Претставувала 21. трка во сезоната на Светската турнеја.

Енеко Тур 2014
Светска турнеја на UCI 2014, трка 21 од 29
Детали за трката
Датум(и) 11–17 август 2014
Етапи 7
Растојание 1.067,4 км
Добитници на наградите
Победник  Тим Веленс (Белгија) (Лото-Белисол)
Втор  Ларс Бом (Холандија) (Белкин Про Сајклинг)
Трет  Том Димулен (Холандија) (Џајант-Шимано)

Бодовен  Том Димулен (Холандија) (Џајант-Шимано)
Спринтерски  Кенет Ванбилсен (Белгија) (Топспорт Вландерен-Балоас)
Екипен Гармин-Шарп
2013
2015

Трката била освоена од возачот на Лото-Белисол Тим Веленс од Белгија.

ЕкипиУреди

Бидејќи Енеко Тур е настан од Светската турнеја, сите 18 UCI World Tour екипи биле автоматски поканети и се обврзани да испратат екипа. На две други екипи им биле доделени специјали покани и со тоа била создадена група од 21 екипа.

Екипи кои настапиле на трката биле:

Аг2р-Ла Мондијал
Астана
БМЦ Рејсинг Тим
FDJ.fr
Мовистар Тим
Тим Скај
Џајант-Шимано
Канондејл
Гармин-Шарп
Омега Парма-Квик Степ
Ванти-Груп Гобер
Астана
Лампре-Мерида
Орика-ГринЕЏ
Катјуша
Белкин Про Сајклинг
Тим Јуропкар
Лото-Белисол
Трек Фактори Рејсинг
Тинкоф-Саксо
Топспорт Вландерен-Балоас

†: Специјално поканети професионални континентални екипи.

РаспоредУреди

Етапа Датум Движење Растојание Вид Победник
1 11 август Тернезен (Холандија) до Тернезен 183,1 км   рамна етапа   Андреја Гвардини (ИТА)
2 12 август Валвејк (Холандија) до Влејмен (Холандија) 175,8 км   рамна етапа   Здењек Штибар (ЧЕШ)
3 13 август Бреда (Холандија) до Бреда 9,6 км   поединечен хронометар   Том Димулен (ХОЛ)
4 14 август Коксејде (Белгија) до Ардоје (Белгија) 179,1 км   рамна етапа   Насер Буани (ФРА)
5 15 август Герардсберген (Белгија) до Герардсберген 162,5 км   ридеста етапа   Грег ван Авермат (БЕЛ)
6 16 август Херлен (Холандија) до Евај (Белгија) 173,9 км   ридеста етапа   Тим Веленс (БЕЛ)
7 17 август Римст (Белгија) до Ситард-Гелен (Холандија) 183,4 км   ридеста етапа   Гијом ван Кејрсбулк (БЕЛ)

ЕтапиУреди

Етапа 1Уреди

11 август 2014 — Тернезен (Холандија) до Тернезен, 183,1 км
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1   Андреја Гвардини (ИТА) Астана 4ч 14' 33"
2   Јоан Жен (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
3   Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
4   Јенс Дебишер (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
5   Бој ван Попел (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
6   Александар Порсев (РУС) Катјуша и.в.
7   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано и.в.
8   Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
9   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
10   Михаел ван Стејен (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Андреја Гвардини (ИТА)     Астана 4ч 14' 33"
2   Јоан Жен (ФРА) Тим Јуропкар + 4"
3   Лауренс де Вресе (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 5"
4   Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида + 6"
5   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 7"
6   Алекс Даусет (ВБР) Мовистар Тим + 8"
7   Кенет Ванбилсен (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 8"
9   Јенс Дебишер (БЕЛ) Лото-Белисол + 10"
10   Бој ван Попел (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 10"

Етапа 2Уреди

12 август 2014 — Валвејк (Холандија) до Влејмен (Холандија), 175,8 км
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 4ч 06' 16"
2   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
3   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
4   Марко Маркато (ИТА) Канондејл и.в.
5   Мануел Квинцијато (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим и.в.
6   Рој Јанс (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер и.в.
7   Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
9   Жилиен Вермот (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
10   Стиг Брукс (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Здењек Штибар (ЧЕШ)   Омега Парма-Квик Степ 8ч 20' 39"
2   Ларс Бом (ХОЛ)   Белкин Про Сајклинг + 1"
3   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг + 6"
4   Павел Брут (РУС) Катјуша + 7"
5   Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 9"
6   Марко Маркато (ИТА) Канондејл + 10"
7   Николај Трусов (РУС) Тинкоф-Саксо + 10"
8   Рој Јанс (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 10"
9   Аидис Круопис (ЛИТ) Орика-ГринЕЏ + 10"
10   Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 10"

Етапа 3Уреди

13 август 2014 — Бреда (Холандија) до Бреда, 9,6 км, поединечен хронометар (ITT)
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано 10' 55"
2   Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг + 2"
3   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 10"
4   Мануел Квинцијато (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 14"
5   Џеси Сарџент (НЗЛ) Трек Фактори Рејсинг + 15"
6   Стив Камингс (ВБР) БМЦ Рејсинг Тим + 17"
7   Андриј Гривко (УКР) Астана + 17"
8   Морено Мозер (ИТА) Канондејл + 18"
9   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 19"
10   Роан Денис (АВС) БМЦ Рејсинг Тим + 20"
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Ларс Бом (ХОЛ)     Белкин Про Сајклинг 8ч 31' 54"
2   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано +4"
3   Мануел Квинцијато (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 4"
4   Андриј Гривко (УКР) Астана + 7"
5   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 12"
6   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 14"
7   Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 18"
8   Кристијан Корен (СЛО) Канондејл + 19"
9   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг + 21"
10   Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 21"

Етапа 4Уреди

14 август 2014 — Коксејде (Белгија) до Ардоје (Белгија), 179,1 км
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Насер Буани (ФРА) FDJ.fr 4ч 13' 59"
2   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано и.в.
3   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
4   Михаел ван Стејен (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас и.в.
5   Јенс Дебишер (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
6   Андреја Гвардини (ИТА) Астана и.в.
7   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
8   Јоан Жен (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
9   Рој Јанс (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер и.в.
10   Николај Трусов (РУС) Тинкоф-Саксо и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Ларс Бом (ХОЛ)   Белкин Про Сајклинг 12ч 45' 53"
2   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано +4"
3   Мануел Квинцијато (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 4"
4   Андриј Гривко (УКР) Астана + 7"
5   Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 9"
6   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 14"
7   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг + 17"
8   Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 18"
9   Кристијан Корен (СЛО) Канондејл + 19"
10   Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 21"

Етапа 5Уреди

15 август 2014 — Герардсберген (Белгија) до Герардсберген, 162,5 км
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим 3ч 48' 37"
2   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано + 1"
3   Павел Брут (РУС) Катјуша + 1"
4   Мати Брешел (ДАН) Тинкоф-Саксо + 1"
5   Ларс Бом (ХОЛ)   Белкин Про Сајклинг + 1"
6   Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 6"
7   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 6"
8   Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Белисол + 6"
9   Филипо Поцато (ИТА) Лампре-Мерида + 6"
10   Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 6"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Том Димулен (ХОЛ)   Џајант-Шимано 16ч 34' 29"
2   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2"
3   Мануел Квинцијато (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 11"
4   Андриј Гривко (УКР) Астана + 14"
5   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 21"
6   Павел Брут (РУС) Катјуша + 23"
7   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг + 24"
8   Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 25"
9   Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 25"
10   Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 28"

Етапа 6Уреди

16 август 2014 — Херлен (Холандија) до Евај (Белгија), 173,9 км
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Белисол 4ч 28' 19"
2   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 50"
3   Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 52"
4   Том Димулен (ХОЛ)   Џајант-Шимано + 52"
5   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 56"
6   Андриј Гривко (УКР) Астана + 58"
7   Јеле Ванендерт (БЕЛ) Лото-Белисол + 59"
8   Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 59"
9   Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 59"
10   Марко Маркато (ИТА) Канондејл + 59"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Тим Веленс (БЕЛ)  Лото-Белисол 21ч 03' 27"
2   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 7"
3   Том Димулен (ХОЛ)   Џајант-Шимано + 13"
4   Андриј Гривко (УКР) Астана + 33"
5   Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 34"
6   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 38"
7   Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 45"
8   Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 48"
9   Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 56"
10   Себастијан Лангевелд (ХОЛ) Гармин-Шарп + 1' 04"

Етапа 7Уреди

17 август 2014 — Римст (Белгија) до Ситард-Гелен (Холандија), 183,4 км
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Гијом ван Кејрсбулк (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ 4ч 25' 47"
2   Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 46"
3   Ив Ламперт (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 46"
4   Жилиен Вермот (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 46"
5   Кристијан Корен (СЛО) Канондејл + 46"
6   Лауренс де Вресе (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 46"
7   Пабло Ластрас (ШПА) Мовистар Тим + 46"
8   Данило Хондо (ГЕР) Трек Фактори Рејсинг + 46"
9   Силван Дилје (ШВА) БМЦ Рејсинг Тим + 46"
10   Дилан ван Барле (ХОЛ) Гармин-Шарп + 46"
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1   Тим Веленс (БЕЛ)  Лото-Белисол 25ч 30' 15"
2   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 7"
3   Том Димулен (ХОЛ)   Џајант-Шимано + 13"
4   Андриј Гривко (УКР) Астана + 33"
5   Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 34"
6   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 38"
7   Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 48"
8   Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 56"
9   Себастијан Лангевелд (ХОЛ) Гармин-Шарп + 1' 04"
10   Марко Маркато (ИТА) Канондејл + 1' 11"

ПоредокУреди

Етапа Победник Генерален пласман
 
Бодовен пласман
 
Борбен пласман
 
Екипен пласман
 
1 Андреја Гвардини Андреја Гвардини Андреја Гвардини Кенет Ванбилсен Катјуша
2 Здењек Штибар Здењек Штибар Ларс Бом Белкин Про Сајклинг
3 Том Димулен Ларс Бом БМЦ Рејсинг Тим
4 Насер Буани Андреја Гвардини
5 Грег ван Авермат Том Димулен Том Димулен
6 Тим Веленс Тим Веленс Белкин Про Сајклинг
7 Гијом ван Кејрсбулк Гармин-Шарп
На крај Тим Веленс Том Димулен Кенет Ванбилсен Гармин-Шарп

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди