Лејди Кетрин Греј

Лејди Кетрин Греј (25 август 1540 - 26 јануари 1568) била грофица од Хартфорд, сестра на Лејди Џејн Греј и роднина на Елизабета I. Таа била внука на Марија, сестра на англискиот крал Хенри VIII и Чарлс Брендон.

Лејди Кетрин Греј
Грофица од Хартфорд
Благородно семејствоГреј
Сопружник(ци)Хенри Херберт
Едвард Симор
Деца
Едвард
Томас
ТаткоХенри Греј
МајкаЛејди Френсис Брендон

Преку нејзиниот таен брак со Едвард Симор, таа го нанела гневот на кралицата Елизабета I, затворајќи ја во затвор до нејзината смрт.