16 декември (родени)

Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 декември
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 декември
1485  Катерина Арагонскакралица на Англија
1770  Лудвиг ван Бетовен — германски композитор.
1775  Џејн Остин — англиска писателка.
1790  Леополд Iкрал на Белгија.
1834  Леон Валрас — француски економист.
1866  Василиј Кандински — руски сликар.
1869  Д-р Христо Татарчев — основоположник и претседател на Македонската револуционерна организација.
1888  Александар I Караѓорѓевиќ — крал на Србија.
1902  Рафаел Алберти — шпански поет, драматург, сликар, графичар.
1908  Ремедиос Варо — шпанско-мексиканска сликарка.
1912  Коле Неделковски — македонски поет и револуционер.
1917  Артур Кларк — британски писател и пронаоѓач.
1928  Филип Дик — американски писател.
1932  Родион Шчедрин — руски композитор и пијанист.
1938  Лив Улман — норвешка глумица.
1944  Џон Аберкромби — американски џез-музичар.
1945  Жељко Бебек — југословенски и хрватски рок-пејач.
1949  Били Гибонс — американски рок-музичар, член на групата „ЗЗ Топ“ (ZZ Top).
1959  Драган Здравковиќ — српски и југословенски атлетичар.
1964  Хајке Дрехслер — германска атлетичарка.
1967  Донован Бејли — канадски атлетичар.
1979  Даниел Нарсис — француски ракометар.
1983  Франческо Фаили — италијански велосипедист.
1988  Матс Хумелс — германски фудбалер.
1988  Алексеј Швед — германски кошаркар.
1996  Серхио Регилон — шпански фудбалер.