17 декември (родени)

Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 декември
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 декември
1749  Доменико Чимарозаиталијански композитор, претставник на Неаполската оперска школа.
1770  Лудвиг ван Бетовен — германски композитор.
1887  Јозеф Лада — чешки сликар и писател.
1903  Ерскин Колдвел — американски писател.
1903  Џон фон Нојман — унгарско-американски математичар.
1936  Франциск — прв јужноамерикански и исусовски папа.
1940  Николае Лупеску — романски фудбалер.
1949  Пол Роџерс — англиски рок-пејач, член на групите Фри и Бед компани.
1951  Татјана Казанкина — руска и советска атлетичарка.
1952  Блаже Китанов — македонски поет.
1953  Александар Белјавски — советски, украински и словенечки шахист.
1958  Мајк Милс — американски рок-музичар.
1965  Јасна Шекариќ — српска натпреварувачка во спортско стрелање.
1973  Пола Ретклиф — британска атлетичарка.
1975  Мила Јовович — американска глумица и модел.
1980  Рафаел Шмиц — бразилски фудбалер.
1982  Стефан Ласме — габонски кошаркар.
1986  Бесарт Ибраими — македонски фудбалер.
1992  Алекс Дујшебаев — шпански ракометар.
1991  Том Вокер — британски поп-музичар.
1995  Гершон Јабуселе — француски кошаркар.
2000  Весли Фофана — француски фудбалер.