Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 мај
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 мај
1567  Клаудио Монтевердииталијански композитор на преодот од ренесансата кон барокот.
1848  Виктор Васнецов — истакнат руски сликар од фолклористичкиот и националромантичарски правец.
1859  Пјер Кири — француски физичар и хемичар.
1862  Артур Шницлер — австриски писател и доктор.
1864  Ватрослав Облак — словенечки и австриски лингвист, славист и македонист.
1864  Димитар Матов — македонски фолклорист и етнограф.
1864  Захарија Шумљанска — македонски револуционер.
1891  Михаил Булгаков — руски писател.
1901  Луис Монти — италијанско-аргентински фудбалер.
1909  Џејмс Мејсон — англиски филмски и театарски глумец.
1914  Тензинг Норгај — непалски планинар, кој прв се искачил на Монт Еверест.
1915  Виктор Аќимовиќ — југословенски и македонски публицист.
1920  Мелих Џевдет Андај — турски поет, романописец, есеист, драмски автор.
1930  Џаспер Џонс — американски сликар.
1937  Меделин Олбрајт Корбел — државен секретар на САД.
1942  Ристо Јачев — македонски писател.
1947  Љупко Петровиќ — српски и југословенски фудбалер и тренер.
1956  Мурат Јашари — поранешен член на ОНА.
1959  Ратомир Грозданоски — македонски теолог.
1959  Ендрју Елдрич — англиски рок-музичар, член на групата „Систерс оф мерси“ (Sisters of Mercy).
1960  Римас Куртинаитис — литвански и советски кошаркар.
1964  Маја Иванова — сопруга на претседателот на Македонија, Ѓорге Иванов.
1965  Џезаир Шаќири — македонски политичар и поранешен член на ОНА.
1965  Сенко Велинов — македонски глумец.
1966  Јиржи Немец — чешки фудбалер.
1970  Роналд де Бур — холандски фудбалер.
1970  Франк де Бур — холандски фудбалер и тренер.
1978  Егои Мартинес — шпански велосипедист.
1981  Патрис Евра — француски фудбалер.
1987  Енди Мареј — британски тенисер.
1997  Усман Дембеле — француски фудбалер.