Мурат Јашари

Мурат Јашари (албански: Murat Jashari; Оризари, Кумановско, 15 мај 1956) познат како Командант Баци е поранешен член на ОНА[1]..

Мурат Јашари
Murat Jashari
ПрекариБаци
РодUCK KLA.png ОВК
Ushtria Clirimtare Kombetare.jpg ОНА
Битки/војниВоен конфликт во Македонија, 2001

Тој бил висок функционер во НДК. Во 1989 емигрирал во Цирих, Швајцарија, по откривањето на илегалната организација НДКР. Бил член на ОВПМБ, Преседател на организацијата РИЗО од Куманово и член на ОНА.

Присуствувал на состанокот во Гнилане на 20 мај 2000, за продолжување на војната во Србија и припрема за Македонија. Како член на ОВК бил ангажиран за набавка на оружје. На 24 март 2001 присуствувал на демонстрациите во Женева организирани од огранокот на НДК во дијаспората.

Тој е брат на Исмет Јашари, загинат командант на 132 бригада на поранешна ОВК, познат под псевдонимот Куманова.

НаводиУреди

  1. „Бела Книга- Теророзмот на т.н. Ослободителна национална армија“, Министерство за Внатрешни работи, стр. 84