Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 мај
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 мај
1727  Томас Гејнсборо — англиски сликар.
1771  Роберт Овен — англиски социјалист, еден од најпознатите претставници на утопискиот социјализам.
1919  Аврам Садикарио — македонски поет.
1924  Јосип Ваништа — хрватски сликар.
1935  Руди Шелиго — словенечки писател и политичар.
1943  Џек Брус — шкотски рок-музичар, член на групата Крим (The Cream).
1946  Клодија Голдин — американска економистка, добитничка на Нобеловата награда во 2023 година.
1952  Дејвид Брн — американски рок-музичар, член на групата Токинг хедс (Talking Heads).
1964  Росен Плевнелиев — бугарски стопанственик и политичар.
1969  Кејт Бланчет — австралиска филмска глумица.
1974  Матео Тосато — италијански велосипедист.
1980  Здењек Григера — чешки фудбалер.
1981  Димитар Мираковски — македонски кошаркар.
1984  Марк Закерберг — основач на Facebook.
1984  Ларс Петер Нордхауг — норвешки велосипедист.
1985  Михаил Николаевич Кузнецов — руски слалом-кајакар.
1994  Маркињос— бразилски фудбалер.
1994  Денис Прат — белгиски фудбалер.
1997  Рубен Дијаш — португалски фудбалер.
1998  Арон Ремсдејл — англиски фудбалски голман.