Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 мај
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 мај
1551  Вилијам Кемден — англиски историчар.
1660  Алесандро Скарлати — италијански композитор († 1725.).
1729  Катерина II — руска царица († 1796.).
1810  Лав XIIIримски папа.
1860  Теодор Херцл — еврејски писател, основач и теоретичар на модерниот ционизам.
1863  Тома Давидов — учесник во македонското револуционерно движење.
1892  Манфред фон Рихтхофен — истакнат германски пилот, наречен „Црвениот барон“ († 1918).
1896  Елена — кралица на Романија.
1924  Мери Бошкова — македонска театарска, телевизиска и филмска глумица.
1937  Миро Унгар — хрватски пејач на забавна музика.
1943  Мустафа Надаревиќ — босански и југословенски глумец. († 2020)
1945  Боб Роквел — американски џез-музичар.
1948  Панде Манојлов — македонски писател.
1948  Јосип Каталински — босански и југословенски фудбалер.
1951  Смиле Наумовски — македонски писател.
1955  Донатела Версаче — италијански моден творец.
1960  Ѓорге ИвановПретседател на Република Македонија.
1963  Горан Рафајловски — македонски политичар.
1975  Дејвид Бекам — англиски фудбалер.
1975  Шарлота Велшка — принцеза, ќерка на британскиот престолонаследник Вилијам.
1982  Емилија Златкова Анастасова — македонска писателка.
1986  Амандин Лејно — француска ракометарка.
1987  Филип Филиповиќ — српски ватерполист.
1990  Пол Џорџ — американски кошаркар.