Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 мај
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 мај
1501  Марцел IIримски папа.
1848  Васил Апостолов Икономов — македонски учител, фолклорист, етнограф, печатар, преведувач и калиграф.
1856  Сигмунд Фројд — австриски научник, основач на психоанализата.
1868  Гастон Леру — француски новинар и писател.
1868  Николај IIруски цар (убиен 1918).
1869  Апостол Петков — македонски револуционер.
1895  Рудолф Валентино — американски глумец.
1915  Орсон Велс — американски глумец и режисер.
1935  Вук Крњевиќ — српски поет.
1941  Ивица Осим — босански и југословенски фудбалер и тренер.
1951  Шабан Шаулиќ — српски фолк-пејач.
1953  Тони Блер — британски политичар.
1954  Дора Бакојани — грчка политичарка.
1961  Џорџ Клуни — американски глумец и режисер.
1963  Алесандра Фери — италијанска балерина.
1973  Дејан Томашевиќ — српски кошаркар.
1976  Иван де ла Пења — шпански фудбалер.
1980  Димитрис Дијамантидис — грчки кошаркар.
1982  Франсиско Вентосо — шпански велосипедист.
1983  Дани Алвеш — бразилски фудбалер.
1985  Крис Пол — американски кошаркар.
1986  Горан Драгиќ — словенечки кошаркар.
1986  Роман Кројцигер — чешки велосипедист.
1987  Дрис Мертенс — белгиски фудбалер.
1992  Јонас Валанчиунас — литвански кошаркар.
1993  Урош Ковачевиќ — српски одбојкар.
1994  Матео Ковачиќ — хрватски фудбалер.
1995  Марко Пјаца — хрватски фудбалер.