УЕФА коефициенти

(Пренасочено од УЕФА кофициенти)

Во Европскиот фудбал УЕФА коефициентите се рангирање користено за квалификување на во тимските и меѓународните натпреварувања.

Коефициентите ги пресметува УЕФА, која раководи со фудбалот во Европа. Таа користи три различни коефициенти :

Коефициент на репрезентацијатаУреди

Пред ЕУРО 2008Уреди

Репрезентацијатаски коефициент се добива од резултатите на фудбалската репрезентација. Сè до крајот на ЕУРО 2008, тој беше пресметуван со делење на бројот на освоени бодови (три бода за победа, еден за нерешено) со бројот на изиграни натпревари во последните два квалификациони циклуси за Светско или Европско првенство. Плеј-оф натпреварите се игнорирани. За некои национални тимови ќе бидат земен предвид само еден квалификационен циклус, ако биле домаќини на едно од последните две натпреварувања.

Овај коефициент УЕФА го користи за да определил во кој "шешир" ќе биде во извлекувањето за квалификациите за Европско првенство, а и во Европското првенство. Неговата корист како критериум во извлекувањата од страна на ФИФА завршија кого извршувачкиот комитет на УЕФА одлучи да ја следи директивата на ФИФА и да ги користи ранкинзите на ФИФА во извлекувањата за групите во квалификационата рунда за Светско првенство во фудбал 2010. Секој тим од истиот "шешир" мора да биде во различна квалификациона група, ова го спречува среќавањето на големите репрезентации уште пред завршното натпреварување.

Ако две или повеќе асоцијации имаат ист коефициент, ќе се примени следниов критериум:

 1. Коефициентот од мечевите изиграни во најчестите квалификациони натпреварувања.
 2. Просечна гол разлика.
 3. Просечен број на постигнати голови.
 4. Просечен број на постигнати гостински голови.
 5. Повеќе нерешени натпревари.

После ЕУРО 2008Уреди

На 20 мај 2008 УЕФА ги објави измените во системот на рангирање.[1][2]

Под новиот систем, тимовите добиваат бодови за секој изигран меч во петте неодамнешни квалификации иливо завршницата на Светско или Европско првенство.

 1. 10.000 бода се даваат за секој изигран натпревар.
 2. за исходот од секој натпревар се добива 30.000 бода за победа, 20.000 за победа по пенали, 10.000 а нерешено (вклучувајќи и пораз по пенали).
 3. финалните натпревари или плеј-офот да се одлучуваат квалификации, се подаруваат бодови помеѓу 6.000 и 38.000.
 4. 501 бод се добива со постигнат гол, а 500 се одземаат со примен гол.
 5. бодовите се делат со изиграните натпревари.
 6. скорешните натпреварување ги зголемуваат двојно добиените бодови по натпревар.
 7. специјални бодови се доделуваат на домаќините на натпреварувањето, затоа што не играле во квалификациите.

На почетокот од ЕУРО 2008 измерените коефициенти беа:[2]

 1.   Италија
36,986
 1.   Франција
36,219
 1.   Чешка
36,025
 1.   Германија
35,655
 1.   Португалија
35,370
 1.   Холандија
34,573
 1.   Англија
34,323
 1.   Шпанија
34,000
 1.   Грција
33,749
 1.   Шведска
33,075
 1.   Хрватска
32,825
 1.   Романија
32,135
 1.   Полска
30,581
 1.   Турција
30,557

 1.   Русија
29,912
 1.   Швајцарија
29,674
 1.   Данска
28,493
 1.   Бугарија
28,109
 1.   Србија
27,447
 1.   Норвешка
27,425
 1.   Израел
27,326
 1.   Украина
27,143
 1.   Шкотска
27,021
 1.   Словачка
25,399
 1.   Ирска
25,395
 1.   Финска
24,798
 1.   Белгија
24,041
 1.   Босна и Херцеговина
23,932

 1.   Австија
23,810
 1.   Летонија
22,756
 1.   Унгарија
22,223
 1.   Литванија
21,731
 1.   Словенија
21,551
 1.   Велс
21,145
 1.   Северна Ирска
20,808
 1.   Албанија
19,701
 1.   Естонија
19,692
 1.   Македонија
18,914
 1.   Белорусија
18,744
 1.   Грузија
18,110
 1.   Кипар
17,799
 1.   Исланд
17,000

 1.   Молдавија
16,989
 1.   Ерменија
16,555
 1.   Лихтенштајн
14,451
 1.   Казахстан
13,331
 1.   Азербејџан
12,913
 1.   Малта Малта
11,970
 1.   Андора
10,288
 1.   Луксембург
09,671
 1.   Фарски острови
09,403
 1.   Сан Марино
07,948
 1.   Црна Гора
00

Коефициент на националната лигаУреди

 
Карта на УЕФА државите, од кои тимови достигнале до фазата по групи во Лигата на Шампиони
  Уефа држави-членки кои биле претставувани во фазата по групи
  УЕФА држави-членки кои не биле претставувани во фазата по групи
  Не се УЕФА членки

Лигашкиот коефициент се користи за да се рангираат лигите во Европа, а со тоа да се одредат колку тимови ќе се натпреваруваат во Лигата на Шампиони и Европската Лига.

УЕФА ранкингот го определува бројот на тмови кои ќе учествуваат во Европските натпреварувања во сезоната после наредната, не сезоната после објавувањето на рангирањето. Тоа значи дека рангирањето објавено во 2009, ги одлучува кандидатите за во сезоната 2010/11, не во сезоната 2009/10.

Коефицџиентот се одредува според достигнувањата на клубовите од секоја лига во Лигата на Шампиони и Европската Лига во последните 5 години. Бројот на бодови во секоја сезона ( 2 за победа; 1 за нерешено) се дели со бројот на тимови коишто играле во таа сезона од истата држава. Овој број се заокружува на три децимали (пр. 2 2/3 ќе биде заокружено 2,666)

За да се добие лигашкиот кофициент треба да се соберат сезонските кофициенти од последните 5 години. Во прелиминарните групи во двете натпреварувања, Лигата на Шампиони и Европската Лига бодовите се преполовени. Бонус бодови се доделуваат за:

 • Квалигикување во фазата по фгрупи во Лигата на Шампиони и во групата од 16 во Европската Лига ( 4 бонус бодови)
 • Достигнување до втората рунда во Лигата на Шампиони.
 • Достигнување до четврт-финале,полу-финале и финале во Лигата на Шампиони или во Европската Лига.

Бонус бодовите се додаваат на вкупниот број бодови добиени во таа сезона.

Моментален ранкинг (2010/11 натпреварувања )Уреди

Според 27 мај 2009

Ранг
10–11
Ранг
09–10
Промени Лига 2004–05 2005–06 2006–07 2007–08 2008–09 Коеф. ЛШ места ЕЛ места
1 1     Англија 15.571 14.428 16.625 17.875 15.000 79.499 4 3
2 2     Шпанија 12.437 15.642 19.000 13.875 13.312 74.266
3 3     Италија 14.000 15.357 11.928 10.250 11.375 62.910
4 5   +1   Германија 10.571 10.437 9.500 13.500 12.687 56.695 3
5 4   -1   Франција 11.428 10.812 10.000 6.928 11.000 50.168
6 6     Русија 10.000 10.000 6.625 11.250 9.750 47.625
7 12   +5   Украина 8.100 5.700 6.500 4.875 16.625 41.850 2 4
8 9   +1   Холандија 12.000 7.583 8.214 5.000 6.333 39.130
9 7   -2   Романија 5.500 16.833 11.333 2.600 2.642 38.908
10 8   -2   Португалија 8.166 5.500 8.083 7.928 6.785 36.462 3
11 11     Турција 5.375 4.000 6.100 9.750 7.000 32.225
12 14   +2   Грција 6.166 3.333 4.666 7.500 6.500 28.165
13 10   -3   Шкотска 4.750 4.250 6.750 10.250 1.875 27.875
14 13   -1   Белгија 6.125 5.500 4.700 4.500 4.500 25.325
15 16   +1   Швајцарија 2.625 9.375 4.100 6.250 2.900 25.250
16 19   +3   Данска 1.500 3.500 6.125 5.125 8.200 24.450 1 3
17 17     Бугарија 2.375 8.750 5.125 2.750 2.250 21.250
18 15   -3   Чешка 2.375 4.625 5.750 5.125 2.375 20.750
19 18   -1   Норвешка 3.500 5.400 2.000 5.400 2.500 18.800
20 20     Австрија 7.625 3.250 1.500 3.200 2.250 17.825
21 21     Србија 4.250 3.250 2.125 2.625 3.000 15.250
22 22     Израел 3.625 1.500 6.000 2.375 1.750 15.250
23 28   +5   Кипар 1.333 3.000 1.750 2.666 6.333 15.082
24 23   -1   Шведска 3.000 2.666 1.125 5.400 2.500 14.691
25 24   -1   Словачка 1.333 4.333 2.000 2.166 4.833 14.665
26 25   -1   Послка 2.500 1.125 2.625 1.666 5.000 12.916
27 27     Хрватска 3.000 0.333 1.000 3.666 4.333 12.332
28 30   +2   Финска 1.666 2.333 1.333 2.625 1.833 9.790
29 33   +4   Литванија 2.500 1.333 1.833 1.500 2.500 9.666
30 35   +5   Република Ирска 1.333 1.833 2.833 1.000 2.500 9.499
31 31     Летонија 3.166 1.333 2.166 1.333 1.166 9.164
32 29   -3   Словенија 3.500 2.333 1.250 0.666 1.333 9.082
33 40   +7   Белорусија 0.500 1.333 1.000 1.833 4.000 8.666
34 32   -2   Босна и Херцеговина 1.666 1.500 1.833 1.833 1.833 8.665
35 26   -9   Унгарија 4.166 1.000 1.000 1.000 1.000 8.166
36 37   +1   Исланд 2.500 0.833 1.000 1.166 1.166 6.665
36 34   -2   Молдавија 1.500 1.666 1.500 1.333 0.666 6.665
38 38     Грузија 2.666 0.666 1.166 1.000 1.166 6.664
39 39     Лихтенштајн1 2.000 1.000 2.000 0.500 0.000 5.500 0 1
40 36  -4   Македонија 0.333 1.500 1.166 1.666 0.500 5.165 1 3
41 42   +1   Азерејџан 0.500 1.333 1.333 0.666 0.666 4.498
42 41   -1   Естонија 0.833 0.833 1.500 0.833 0.333 4.332
43 43     Албанија 1.000 1.000 0.833 0.500 0.666 3.999
44 45   +1   Казахстан 0.000 1.000 0.666 0.750 0.833 3.249
45 44   -1   Ерменија 0.500 0.666 0.500 1.333 0.000 2.999
46 47   +1   Велс 0.000 0.666 0.666 0.666 0.333 2.331
47 46   -1   Северна Ирска 0.666 0.500 0.166 0.500 0.333 2.165
47 48   +1 20п Фарски Острови 0.333 0.666 0.500 0.333 0.333 2.165
49 49     Луксембург 0.333 0.500 0.166 0.333 0.000 1.332
50 51   +1   Црна Гора 0.000 0.000 0.000 0.500 0.500 1.000
51 51     Андора 0.000 0.000 0.000 0.500 0.000 0.500 1
52 50   -2   Малта 0.333 0.000 0.166 0.000 0.000 0.499 3
53 53     Сан Марино 0.000 0.000 0.000 0.250 0.000 0.250 1

1 Лихтенштајнската Фудбалска Асоцијација не организира национално лигашко натпреварување. Единствениот претставник од Лихтенштајн во европските натпреварувања е победникот во Лихтенштајнскиот Куп, кој игра во УЕФА Европската Лига. Сите Лихтенштајнски тимови играат во соседните Швајцарски натпреварувања..

ИсторијаУреди

ФА Премиер ЛигаЛа ЛигаСериа АБундеслигаСериа АФудбалска Прва ДивизијаБундеслигаФудбалска Прва ДивизијаЛа Лига

Од 1960, кога беше првпат воспоставено 5-годишното пресметување на коефициентите, само 4 лиги успеале да бидат најдобра Европска Лига.

Табелата в десно ја покажува историјата на првопласините лиги според УЕФА коефициентите.

Наредната табела го покажува вкупниот бројот на години во кои успеале да се задржат на првото место:

Место Лига Вкупно
1   Ла Лига 15
2   Сериа А 13
3   Прва Дивизија
  Премиер Лига
12
4   Бундеслига 10

Клупски коефициентУреди

Клупскиот коефициент се одредува според резуктатите на тимот во последните 5 сезони во Европскиоте натпреварувања и лигашкиот коефициент. Клупскиот коефициент е 33% од лигашкиот коефициент, плус бодовите освоени во текот на 5-те сезони. Пред 2004, учеството на лигашкиот коефициент беше 50%. Бројот на освоени бодови во прелиминарните рунди не се брои.[3]

Клубовите добиваат 2 бода за победа и 1 за нерешено во фазата за завршното натпреварување во Европските натпреварувања. Учеството во фазата по групи во Лигата на Шампиони се наградува со 3 бода. За достигнување на секоај елиминациона рунда во Лигата на Шампиони или четврт-финале и секоја наредна во УЕФА Купот се наградува со по 1 бод за секоја.[4].

Овој ранкинг УЕФА го користи за да одреди во кој "шешир" припаѓаат во прелиминарната и првата рунда од Лигата на Шампиони и прелиминаната, првата и втората рунда во Европската Лига.

Пред 1999 најдобрите тимови во УЕФА Купот беа распоредувани така што тие да не се сретнат во првите две рунди. Да се одредат овие тимови се пресметува збирот на соодносот помеѓу бројот на бодови и бројот на натпревари кои ги изиграл тимот во последните 5 години. м Најдобрите 20 тимови според 27 мај 2009 се следниве[5]:

Место Клуб Држава 2004–05 2005–06 2006–07 2007–08 2008–09 Коефициент
1 Барселона   Шпанија 15.4875 32.1285 17.8000 27.7750 28.6625 121.853
2 Челзи   Англија 23.1140 15.8855 26.3250 28.5750 25.0000 118.899
3 Ливерпул   Англија 28.1140 15.8855 27.3250 24.5750 23.0000 118.899
4 Манчестер Јунајтед   Англија 15.1140 10.8855 25.3250 32.5750 28.0000 111.899
5 Милан   Италија 29.8000 24.0710 26.3855 16.0500 14.2750 110.581
6 Арсенал   Англија 17.1140 29.8855 16.3250 21.5750 22.0000 106.899
7 Севиља   Шпанија 14.4875 28.1285 28.8000 18.7750 10.6625 100.853
8 Баерн Минхен   Германија 18.1140 16.0875 18.9000 22.7000 22.5375 98.339
9 Вердер Бремен   Германија 15.1140 13.0875 22.9000 15.7000 24.5375 91.339
10 Лион   Франција 22.2855 23.1625 17.0000 13.3855 15.2000 91.033
11 Интер   Италија 20.8000 22.0710 15.3855 16.0500 13.2750 87.581
12 Виљареал   Шпанија 20.4875 22.1285 3.8000 15.7750 18.6625 80.853
13 Реал Мадрид   Шпанија 16.4875 15.1285 17.8000 14.7750 14.6625 78.853
14 Рома   Италија 6.8000 17.0710 19.3855 19.0500 16.2750 78.581
15 ПСВ Ајнтховен   Холандија 23.4000 12.5165 16.6425 17.0000 6.2665 75.825
16 Шахтјор Донецк   Украина 11.6200 12.1500 13.3000 7.9750 29.3250 74.370
17 ЦСКА Москва   Русија 26.0000 9.0000 11.3250 6.2500 18.9500 71.525
18 Зенит   Русија 10.0000 19.0000 1.3250 23.2500 14.9500 68.525
19 Порто   Португалија 12.6330 8.1000 14.6165 15.5855 17.3570 68.292
20 Спортинг Лисабон   Португалија 24.6330 3.1000 8.6165 18.5855 13.3570 68.292

Најдобри клубови по периодиУреди

Список на тимови коишто биле најдобро пласирани во секој 5-годишен период.

Години Клуб Коефициент
1956–1960   Реал Мадрид 9.856
1957–1961   Реал Мадрид 8.499
1958–1962   Реал Мадрид 8.356
1959–1963   Реал Мадрид 6.856
1960–1964   Барселона 7.382
1961–1965   Бенфика 8.455
1962–1966   Бенфика 7.788
1963–1967   Реал Сарагоса
1964–1968   Реал Мадрид 7.345
1965–1969   Бенфика 7.415
1966–1970   Лидс Јунајтед 8.033
1967–1971   Лидс Јунајтед 8.183
1968–1972   Лидс Јунајтед 7.583
1969–1973   Ајакс 8.985
1970–1974   Ајакс 8.430
1971–1975   Борусија Минхенгладбах 8.500
1972–1976   Баерн Минхен 8.609

Years Club Ranking
1973–1977   Борусија Минхенгладбах 8.694
1974–1978   Борусија Минхенгладбах 8.319
1975–1979   Борусија Минхенгладбах 8.402
1976–1980   Борусија Минхенгладбах 7.985
1977–1981   Барселона 7.652
1978–1982   Барселона 7.832
1979–1983   Барселона 7.998
1980–1984   Ливерпул 8.277
1981–1985   Ливерпул 9.054
1982–1986   Андерлехт &   Јувентус 7.915
1983–1987   Јувентус 8.665
1984–1988   Јувентус 8.388
1985–1989   Баерн Минхен 7.846
1986–1990   Баерн Минхен 8.096
1987–1991   Јувентус 8.291
1988–1992   Реал Мадрид 7.975
1989–1993   Реал Мадрид 7.850

Years Club Ranking
1990–1994   Реал Мадрид 7.600
1991–1995   Реал Мадрид 7.266
1992–1996   Ајакс 9.124
1993–1997   Јувентус 8.719
1994–1998   ПСЖ 8.716
1995–1999   Јувентус 121.606
1996–2000   Јувентус 109.963
1997–2001   Реал Мадрид 114.605
1998–2002   Реал Мадрид 147.233
1999–2003   Реал Мадрид 151.769
2000–2004   Реал Мадрид 146.350
2001–2005   Реал Мадрид 131.326
2002–2006   Милан 129.020
2003–2007   Милан 133.808
2004–2008   Челзи 124.996
2005–2009   Барселона 121.853

Место Клуб Вкупно
1   Реал Мадрид 14
2   Јувентус 7
3   Барселона 5
  Борусија Минхенгладбах
4   Бенфика 3
  Лидс Јунајтед
  Ајакс
  Баерн Минхен
5   Ливерпул 2
  Милан
6   Реал Сарагоса 1
  Андерлехт
  ПСЖ
  Челзи

ЗабелешкиУреди

 1. „EXCO го претставува својот нов систем на коефициенти“. UEFA. 2008-05-20. Посетено на 2008-05-21.
 2. 2,0 2,1 „Новиот УЕФА ранкинг систем за национални тимови“ (PDF). UEFA. 2008-05-20. Посетено на 2008-05-21.
 3. „УЕФА Европски куп“. Берт Касиес. Посетено на 2009-03-14.
 4. „ЧПП (Често Поставувани Прашања)“. UEFA. 2005-07-01. Посетено на 2009-03-14.
 5. „УЕФА Тим Ранкинг 2009“. Берт Касиес. Посетено на 2009-05-27.

Надворешни врскиУреди