Фудбалски клуб (ФК) е колективното име дадено на број на играчи кои играат заедно во фудбалски натпревар, било во американски фудбал, асоцијациски фудбал, австралиски фудбал, гелски фудбал, рагби лигата, рагбу унијата, или друга верзија на фудбал.

Често користена алтернатива на фразата „фудбалски клуб“, зборот тим може да се однесува на инкорпорираниот клуб кој може да има неколку поединечни тимови во различни дивизии или лиги.

Списоци на тимови од американскиот фудбал уреди

Списоци на тимови од асоцијацискиот фудбал уреди

Списоци на тимови од австралискиот фудбал уреди