Тур де Франс 2015 - етапа 12 до етапа 21

список на статии на Викимедија

Тур де Франс 2015 — 102. издание на трката, една од големите трки во велосипедизмот. Трката започнала во Утрехт, Холандија на 4 јули, а завршила на Шанзелизе во Париз на 26 јули.[1] На 21 јули, помеѓу етапите 16 и 17 имало ден за одмор во градот Гап.[2]

ПласманиУреди

Легенда
      Го означува предводникот во генералниот пласман[3]       Го означува предводникот во бодовниот пласман[3]
      Го означува предводникот во планинскиот пласман[3]       Го означува предводникот во пласманот за млад возач[3]
      Го означува предводникот во екипниот пласман[3]   Го означува предводникот на наградата за најборбен возач[3]

Етапа 12Уреди

16 јули 2015 — Ланмезам до Плато де Бел, 195 км[4]
Резултат од етапа 12[5]
Место Возач Екипа Време
1   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша 5ч 40' 14"
2   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 1' 12"
3   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 49"
4   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 4' 34"
5   Луј Мејнтјес (ЈАР) МТН Кубека + 4' 38"
6   Јан Барта (ЧЕШ) Бора-Аргон 18 + 5' 47"
7   Ромен Сикар (ФРА) Тим Јуропкар + 6' 03"
8   Микаел Шерел (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 6' 28"
9   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 6' 46"
10   Крис Фрум (ВБР)       Тим Скај + 6' 47"
Генерален пласман по етапа 12[5]
Место Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)     Тим Скај 46ч 50' 32"
2   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 2' 52"
3   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 3' 09"
4   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 3' 58"
5   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 4' 03"
6   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 4' 04"
7   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 5' 32"
8   Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 7' 32"
9   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 7' 47"
10   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 8' 02"

Етапа 13Уреди

17 јули 2015 — Мире до Родез, 198,5 км[6]
Резултат од етапа 13[7]
Место Возач Екипа Време
1   Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим 4ч 43' 42"
2   Петер Саган (СВК)   Тинкоф-Саксо и.в.
3   Јан Бакелантс (БЕЛ) Аг2р-Ла Мондијал + 3"
4   Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Алпецин + 7"
5   Паул Мартенс (ГЕР) Лото НЛ-Џамбо + 7"
6   Крис Фрум (ВБР)     Тим Скај + 7"
7   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 7"
8   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 7"
9   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 7"
10   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 7"
Генерален пласман по етапа 13[7]
Место Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)     Тим Скај 51ч 34' 21"
2   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 2' 52"
3   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 3' 09"
4   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 3' 58"
5   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 4' 03"
6   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 4' 04"
7   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 5' 32"
8   Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 7' 32"
9   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 7' 47"
10   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 8' 02"

Етапа 14Уреди

18 јули 2015 — Родез до Манд, 178,5 км[8]
Резултат од етапа 14[9]
Место Возач Екипа Време
1   Стив Камингс (ВБР) МТН Кубека 4ч 23' 43"
2   Тибо Пино (ФРА) ФДЖ + 2"
3   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 3"
4   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 20"
5   Петер Саган (СВК)   Тинкоф-Саксо + 29"
6   Сирил Готје (ФРА) Тим Јуропкар + 32"
7   Рубен Плаза (ШПА) Лампре-Мерида + 32"
8   Боб Јунгелс (ЛУК) Трек Фактори Рејсинг + 32"
9   Џонатан Кастровјехо (ШПА)   Мовистар Тим + 32"
10   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 33"
Генерален пласман по етапа 14[9]
Место Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)     Тим Скај 56ч 02' 19"
2   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 3' 10"
3   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 3' 32"
4   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 4' 02"
5   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 4' 23"
6   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 4' 54"
7   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 6' 23"
8   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 8' 17"
9   Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 8' 23"
10   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 8' 53"

Етапа 15Уреди

19 јули 2015 — Манд до Валанс, 183 км[10]
Резултат од етапа 15[11]
Место Возач Екипа Време
1   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Судал 3ч 56' 35"
2   Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Алпецин и.в.
3   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
4   Петер Саган (СВК)   Тинкоф-Саксо и.в.
5   Едвалд Боасон Хаген (НОР) МТН Кубека и.в.
6   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Канондејл-Гармин и.в.
7   Кристоф Лапорт (ФРА) Кофидис и.в.
8   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
9   Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
10   Флоријан Вашон (ФРА) Бретањ-Сеше анвиронман и.в.
Генерален пласман по етапа 15[11]
Место Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)     Тим Скај 59ч 58' 54"
2   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 3' 10"
3   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 3' 32"
4   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 4' 02"
5   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 4' 23"
6   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 4' 54"
7   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 6' 23"
8   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 8' 17"
9   Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 8' 23"
10   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 8' 53"

Етапа 16Уреди

20 јули 2015 — Бург де Пеаж до Гап, 201 км[12]
Резултат од етапа 16[13]
Место Возач Екипа Време
1   Рубен Плаза (ШПА) Лампре-Мерида 4ч 30' 10"
2   Петер Саган (СВК)     Тинкоф-Саксо + 30"
3   Харлинсон Пантано (КОЛ) ИАМ Сајклинг + 36"
4   Зимон Гешке (ГЕР) Џајант-Алпецин + 40"
5   Боб Јунгелс (ЛУК) Трек Фактори Рејсинг + 40"
6   Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 40"
7   Даниел Теклехајманот (ЕРИ) МТН Кубека + 53"
8   Томас де Гент (БЕЛ) Лото-Судал + 1' 00"
9   Луис Анхел Мате (ШПА) Кофидис + 1' 22"
10   Тома Веклер (ФРА) Тим Јуропкар + 1' 22"
Генерален пласман по етапа 16[13]
Место Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)     Тим Скај 64ч 47' 16"
2   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 3' 10"
3   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 3' 32"
4   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 4' 02"
5   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 4' 23"
6   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 5' 32"
7   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 6' 23"
8   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 7' 49"
9   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 8' 53"
10   Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Алпецин + 11' 03"

Етапа 17Уреди

22 јули 2015 — Дињ ле Бен до Пра Луп, 161 км[14]
Резултат од етапа 17[15]
Место Возач Екипа Време
1   Зимон Гешке (ГЕР) Џајант-Алпецин 4ч 12' 17"
2   Ендру Талански (САД) Канондејл-Гармин + 32"
3   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 1' 01"
4   Тибо Пино (ФРА) ФДЖ + 1' 36"
5   Матијас Франк (ШВА) ИАМ Сајклинг + 1' 40"
6   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 2' 27"
7   Николас Роуш (ИРС) Тим Скај + 3' 02"
8   Џонатан Кастровјехо (ШПА)   Мовистар Тим + 3' 04"
9   Серж Пауелс (БЕЛ) МТН Кубека + 3' 05"
10   Адам Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 3' 21"
Генерален пласман по етапа 17[15]
Место Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)     Тим Скај 69ч 06' 49"
2   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 3' 10"
3   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 4' 09"
4   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 6' 34"
5   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 6' 40"
6   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 7' 39"
7   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 8' 04"
8   Матијас Франк (ШВА) ИАМ Сајклинг + 8' 47"
9   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 11' 47"
10   Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Алпецин + 13' 08"

Етапа 18Уреди

23 јули 2015 — Гап до Сен Жан де Морин, 186,5 км[16]
Резултат од етапа 18[17]
Место Возач Екипа Време
1   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал 5ч 03' 40"
2   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 33"
3   Винер Анакона (КОЛ)   Мовистар Тим + 59"
4   Боб Јунгелс (ЛУК) Трек Фактори Рејсинг + 59"
5   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 59"
6   Серж Пауелс (БЕЛ) МТН Кубека + 1' 01"
7   Сирил Готје (ФРА) Тим Јуропкар + 1' 50"
8   Дамијано Карузо (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 1' 50"
9   Ендру Талански (САД) Канондејл-Гармин + 1' 55"
10   Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Алпецин + 3' 02"
Генерален пласман по етапа 18[17]
Место Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај 74ч 13' 31"
2   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 3' 10"
3   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 4' 09"
4   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 6' 34"
5   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 6' 40"
6   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 7' 39"
7   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 8' 04"
8   Матијас Франк (ШВА) ИАМ Сајклинг + 8' 47"
9   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 11' 47"
10   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 12' 52"

Етапа 19Уреди

24 јули 2015 — Сен Жан де Морин до Ле Сибел, 138 км[18]
Резултат од етапа 19[19]
Место Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА) Астана 4ч 22' 53"
2   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 44"
3   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај + 1' 14"
4   Тибо Пино (ФРА) ФДЖ + 2' 26"
5   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 2' 26"
6   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 2' 26"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 2' 26"
8   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 2' 26"
9   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 2' 26"
10   Самуел Санчес (ШПА) БМЦ Рејсинг Тим + 2' 26"
Генерален пласман по етапа 19[19]
Место Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај 78ч 37' 34"
2   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 2' 38"
3   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 5' 25"
4   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 6' 44"
5   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 7' 56"
6   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 8' 55"
7   Матијас Франк (ШВА) ИАМ Сајклинг + 12' 39"
8   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 13' 22"
9   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 14' 08"
10   Пјер Ролан (ФРА)   Тим Јуропкар + 17' 27"

Етапа 20Уреди

25 јули 2015 — Модан до Алп д’Ез, 110,5 км[20]
Резултат од етапа 20[21]
Место Возач Екипа Време
1   Тибо Пино (ФРА) ФДЖ 3ч 17' 21"
2   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 18"
3   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 41"
4   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 1' 38"
5   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај + 1' 38"
6   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 1' 41"
7   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 2' 11"
8   Винер Анакона (КОЛ) Мовистар Тим + 2' 32"
9   Ваутер Пулс (ХОЛ) Тим Скај + 2' 50"
10   Рубен Плаза (ШПА) Лампре-Мерида + 2' 50"
Генерален пласман по етапа 20[21]
Место Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)     Тим Скај 81ч 56' 33"
2   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 1' 12"
3   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 5' 25"
4   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 8' 36"
5   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 9' 48"
6   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 10' 47"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 15' 14"
8   Матијас Франк (ШВА) ИАМ Сајклинг + 15' 39"
9   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 16' 00"
10   Пјер Ролан (ФРА)   Тим Јуропкар + 17' 30"

Етапа 21Уреди

26 јули 2015 — Севр до Париз, 109,5 км[22]
Резултат од етапа 21[23]
Место Возач Екипа Време
1   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Судал 2ч 49' 41"
2   Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
3   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
4   Едвалд Боасон Хаген (НОР) МТН Кубека и.в.
5   Арно Демар (ФРА) ФДЖ и.в.
6   Марк Кевендиш (ВБР) Етикс-Квик Степ и.в.
7   Петер Саган (СВК) Тинкоф-Саксо и.в.
8   Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Алпецин и.в.
9   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
10   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Канондејл-Гармин и.в.
Генерален пласман по етапа 21[23]
Место Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)     Тим Скај 84ч 46' 14"
2   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 1' 12"
3   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 5' 25"
4   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 8' 36"
5   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 9' 48"
6   Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 10' 47"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 15' 14"
8   Матијас Франк (ШВА) ИАМ Сајклинг + 15' 39"
9   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 16' 00"
10   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 17' 30"

НаводиУреди

 1. „Откриена рутата на Тур де Франс 2015“. Cycling Weekly. Посетено на 8 јануари 2015.
 2. „Ден за одмор 2: Гап“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-27. Посетено на 17 јуни 2015.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 ASO 2015, стр. 30.
 4. „Етапа 12: Ланмезам до Плато де Бел“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-27. Посетено на 17 јуни 2015.
 5. 5,0 5,1 Флечер, Патрик (16 јули 2015). „Родригес стигна до две на Плато де Бел“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. Посетено на 29 јули 2015.
 6. „Етапа 13: Мире до Родез“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-28. Посетено на 17 јуни 2015.
 7. 7,0 7,1 Вајсло, Лаура (17 јули 2015). „Ван Авермат победи на спринтот на нагорнина во Родез“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. Посетено на 29 јули 2015.
 8. „Етапа 14: Родез до Манд“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-27. Посетено на 17 јуни 2015.
 9. 9,0 9,1 Бенсон, Даниел (18 јули 2015). „Cummings soars to victory in Mende“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. Посетено на 29 јули 2015.
 10. „Етапа 15: Манд до Валанс“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-27. Посетено на 17 јуни 2015.
 11. 11,0 11,1 „Грајпел победоносен во Валанс“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. 19 јули 2015. Посетено на 29 јули 2015.
 12. „Етапа 16: Бург де Пеаж до Гап“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-29. Посетено на 17 јуни 2015.
 13. 13,0 13,1 „Плаза им донесе победа на Лампре-Мерида во Гап“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. 20 јули 2015. Посетено на 29 јули 2015.
 14. „Етапа 17: Дињ ле Бен до Пра Луп“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-27. Посетено на 17 јуни 2015.
 15. 15,0 15,1 Флечер, Патрик (22 јули 2015). „Гешке до прва етапна победа на Гранд Тур на Пра-Луп“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. Посетено на 29 јули 2015.
 16. „Етапа 18: Гап до Сен Жан де Морин“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-28. Посетено на 17 јуни 2015.
 17. 17,0 17,1 „Барде соло до етапна победа во Сен Жан де Морин“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. 23 јули 2015. Посетено на 29 јули 2015.
 18. „Етапа 19: Сен Жан де Морин до Ле Сибел“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-27. Посетено на 17 јуни 2015.
 19. 19,0 19,1 „Nibali redeemed with La Toussuire win“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. 24 јули 2015. Посетено на 29 јули 2015.
 20. „Етапа 20: Модан до Алп д'Ез“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-27. Посетено на 17 јуни 2015.
 21. 21,0 21,1 „Pinot lands huge win for France on l'Alpe d'Huez“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. 25 јули 2015. Посетено на 29 јули 2015.
 22. „Етапа 21: Севр до Париз“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2015-06-27. Посетено на 17 јуни 2015.
 23. 23,0 23,1 „Крис Фрум го освои Тур де Франс 2015“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. 26 јули 2015. Посетено на 29 јули 2015.

Надворешни врскиУреди