Телевизија во Македонија

Телевизијата во Македонија за првпат е претставена во 1950-тите години.

DVB-T дигитален сигналУреди

Дигиталната телевизија во Македонија е започната во ноември 2009. Платформата е лансирана од страна на операторот ONE под името "BoomTV", која потоа е превземена од Vip при спојувањето на двата мобилни оператори и истата се нуди под името Vip TV Lite. Каналите во стандардна дефиниција се емитуваат преку MPEG-2 методот за компресија, а каналите во висока дефиниција се емитуваат преку MPEG-4 методот за компресија. Четириесет канали се достапни за гледање, меѓу кои спаѓаат и сите национални телевизиски мрежи, вклучувајќи ја Македонската Телевизија. Дигиталната телевизија во Македонија моментално е достапна за 95% од населението во Македонија.

Интернет телевизија (IPTV)Уреди

На 17 ноември 2008 во Македонија, започнато е емитувањето на телевизија преку Интернет протокол, уште попознато како IPTV или Интернет телевизија. Платформата е лансирана од страна на операторот Македонски Телеком под името "MaxTV".

На 17 февруари 2016 година со работа започна и IPTV на Неотел, под брендот NeoTV.

Кабелска телевизијаУреди

Кабелската телевизија е високо развиена во Македонија, со пенетрација до 67% во македонските домаќинства. Вкупно има 49 провајдери на кабелска телевизија во Македонија, од кои најистакнати се кабелските оператори VIP (поранешен Blizoo) и Телекабел, кои држат окопу 80% од пазарот. Истите овие два кабелски оператора нудат телевизиски пакети преку аналоген и дигитален сигнал, а од почетокот на 2007 нудат и Трипл Плеј (TriplePlay) пакети.

Јавни телевизиски станици со национални фреквенцииУреди

Приватни телевизиски станици со национални фреквенцииУреди

Македонски телевизиски станици со сателитски сигналУреди

 • МРТ 1
 • МРТ Сат
 • МРТ 2 Sat
 • Сител
 • Сител 3 (каналот престана со работа на 20.02.2018)
 • Канал 5
 • Канал 5 плус
 • Наша ТВ
 • Алфа
 • ТВ Сонце
 • ЕРА (Era Sat)
 • RTV 21 M
 • 1ТВ

Локализирани верзии на транснационални телевизиски станициУреди

Документарни канали со превод на македонски јазик:

 • National Geographic Channel, со македонски DVB превод
 • Discovery Channel, со македонски DVB превод
 • Discovery HD Showcase, со македонски DVB превод
 • Animal Planet, со македонски DVB превод
 • Animal Planet HD, со македонски DVB превод
 • TLC Balkans, со македонски DVB превод
 • History channel, со македонски DVB превод
 • Da Vinci Learning, со македонски DVB превод
 • Viasat Explore, со македонски DVB превод
 • Viasat History, со македонски DVB превод
 • Viasat Nature, со македонски DVB превод
 • Viasat Epic Drama, со македонски DVB превод
 • DocuBox HD, со македонски DVB превод
 • Travel channel, со македонски DVB превод
 • BBC Earth, со македонски DVB превод
 • BBC Earth HD, со македонски DVB превод
 • Travel XP, со македонски DVB превод
 • Travel XP HD, со македонски DVB превод

Детски канали со превод на македонски јазик:

 • OK Orlando Kids, со синхронизирана интерпретација на македонски јазик (каналот е повлечен од македонскиот пазар во текот на месец Март 2018)
 • Pikaboo, со синхронизирана интерпретација на македонски јазик и македонски DVB превод
 • KidsCo, со синхронизирана интерпретација на македонски јазик (каналот престана со работење на 01.01.2014)

Тинејџерски и семејни канали со превод на македонски јазик:

 • Vavoom, со синхронизирана интерпретација на македонски јазик ( casmedia.rs )

Филмски канали со превод на македонски јазик:

 • FOX, со македонски DVB превод
 • FOX HD, со македонски DVB превод
 • Fox Life, со македонски DVB превод
 • Fox Life HD, со македонски DVB превод
 • Fox Crime, со македонски DVB превод
 • Fox Crime HD, со македонски DVB превод
 • Fox Movies, со македонски DVB превод
 • Fox Movies HD, со македонски DVB превод
 • AXN Adria, со македонски DVB превод
 • AXN SPiN, со македонски DVB превод
 • HBO Adria, со македонски DVB превод
 • HBO HD Adria, со македонски DVB превод
 • HBO 2, со македонски DVB превод (каналот HBO Comedy е ребрендиран во HBO 2)
 • HBO 2 HD, со македонски DVB превод (каналот HBO Comedy HD е ребрендиран во HBO 2 HD)
 • HBO 3, со македонски DVB превод
 • HBO 3 HD, со македонски DVB превод
 • Cinemax, со македонски DVB превод
 • Cinemax HD, со македонски DVB превод
 • Cinemax 2, со македонски DVB превод
 • Cinemax 2 HD, со македонски DVB превод
 • Cinestar TV, со македонски DVB превод
 • Cinestar Action, со македонски DVB превод
 • Cinestar Premiere 1, со македонски DVB превод
 • Cinestar Premiere 1 HD, со македонски DVB превод
 • Cinestar Premiere 2, со македонски DVB превод
 • Cinestar Premiere 2 HD, со македонски DVB превод
 • TV 1000, со македонски DVB превод
 • FilmBox Extra HD, со македонски DVB превод (каналот FilmBox HD е ребрендиран во FilmBox Extra HD)
 • FilmBox Plus, со македонски DVB превод
 • Tring Action, со македонски DVB превод (поранешен Tring Max)
 • Tring Fantasy, со македонски DVB превод
 • M1 Film, со македонски DVB превод
 • M1 Gold, со македонски DVB превод
 • BBC First, со македонски DVB превод

Забавни канали со превод на македонски јазик:

 • MTV Adria, со македонски DVB превод (каналот опцијата за превод на македонски јазик ја има отстрането во текот на месец Март 2015 година, а на пазарот на поранешна Југославија престанува да работи на 31.12.2017)
 • E! Entertainment, со македонски DVB превод
 • 24 Kitchen, со македонски DVB превод
 • Fine Living (FLN), со македонски DVB превод
 • Zdrava TV, со македонски DVB превод
 • Nova S, со македонски DVB превод (поранешен Top канал)

Надворешни врскиУреди