< 1950-ти 1960-ти 1970-ти >
1960 1961 1962 1963 1964 1965 1966 1967 1968 1969

Настани

уреди
  • ...

Личности

уреди
  • ...

Откритија

уреди

Музика

уреди

Во Северна Америка ,Европа и Океанија деценијата била особено револуционерна во смисла на забавната музика, како што е формирањето и еволуцијата на рок.Во почетокот на 1960-тите ,поп и рокенрол трендовите на 1950-тите продолжиле;рокенролот на деценијата пред да почне да прераснува во повеќе меѓународен ,електрична варијанта познати како рок.Во средината на 1960-тите ,рокенролот во неговата најчиста форма била постепено преземена од попрокд (анг. pop rocked ) ,бит (анг.beat ) ,психоделичен рок (анг.psychedelican rock ) ,блуз рок (анг. blues rock ) и фолк рок ( анг.folk rock ) ,којшто станале славни.Кантри и фолк влјателниот стил поврзан со втората половина на 1960-тите ,рок-музиката предизвика генерација на забавни пејачи-текстописци кој пишувале и изведувле нивни дела .Кон крајот на деценијата ,жанровите како барок поп (анг. baroque pop ) ,саншајн поп (анг.sunshine pop ) ,бублегум поп (анг.bubblegum pop) ,прогресивен рок (анг.progressive rock ) и хеви метал (анг.heavy metal ) започнале да стануват славни ,каде последните две нашле голем успех во следната деценија.Понатаму , во 1960-тите ,фанк и соул музиката станале славни ;ритам и блуз генерално станале славни ,и овој стил обично се поврзувал со женски групи од времето ,чија спојување на R&B и госпел (анг .gospel ) со рокенрол уживале успех сè до средната половина на деценијата.Настрана од популарноста на рок и R&B музиката во 1960-тите ,Латино Американската како и Јамајската и Кубанската музика достигнале успех на популранос низ деценијата ,со жанровите како босанова ( анг.bossa nova ) ,ча –ча- ча (анг.cha-cha-cha ) ,ска (анг.ska ) и калипсо(анг.calypso ) станувајќи популарни.Од една класична гледна точка ,1960-тите биле исто така важна деценија ,како што тие го согледуваат развојот на екпериментална ,џез и современа класична музика ,особено минимализмот и слободната импровизација.

Во Азија ,различните трендови ја одбележувале забавната музика на 1960-тите .Во Јапонија ,деценијата согледала пораст на популарноста на неколку западни забавни музички групи како што се Битлси ,како и рокенрол.Успехот на рок-музиката и бендовите во Јапонија започнале нов жанр ,познат како груп саундс (енг. Group Sounds ) којшто бил популарен во втората половина на деценијата.

Во Јужна Америка ,жанрови што се како босанова (анг. bosa nova ) ,нуева кансион (анг.nueva canción ) и нуева ола (анг.nueva ola ) започнале да се појавуваат.Рок-музиката започнала да го остава својот белег ,и достигнал успех во 1960-тите .Покрај тоа ,саласа (анг.salsa ) постигнала слава кон крајот на оваа деценија.